Experiențele din timpul somnului i-au determinat pe oameni de-a lungul anilor să își pună întrebări numeroase despre proveniența lor. De altfel, au fost create inclusiv adevărate dicționare de interpretat visele. Acestea tratează pe larg corelarea cu viața reală a aproape fiecărui aspect pe care îl poți „vedea” sau „simți în timpul somnului. Legat de acest aspect, Înaltpreasfințitul Teodosie al Constanței a făcut precizări importante de care credincioșii ar trebui să țină cont când vine vorba despre vise.
ÎPS Teodosie te învață cum poți afla însemnătatea unor vise
Explicațiile medicale legate de momentul în care visăm sunt cât se poate de ușor de perceput de oricine. Mai exact, în timpul somnului REM pe care omul îl are, creierul rămâne activ, astfel că aceste experiențe ni se pot înșirui „în fața ochilor” , într-o perspectiva nepalpabilă. Când vine vorba despre explicația mistică a ceea ce numim vise, omul caută constant explicații despre proveniența și însemnătatea lor.
Din postura bisericii, ÎPS Teodosie a dezvăluit cum trebuie să privească orice credincios astfel de experiențe. De altfel, clericul a făcut o paralelă cu sfinții sau monahii care au experimentat vedenii. Aceștia au cerut însă ajutorul lui Dumnezeu pentru a se încrede sau nu în ele. Conform învățăturii bisericești invocate de ÎPS Teodosie, sfinții care aveau vise și vedenii îl rugau pe Dumnezeu să le arate aceste imagini încă de două ori pentru a recunoaște proveniența lor.
„Există tradiția ca cine vrea să se convingă dacă e adevărat ce a visat sau ce vedenie a avut, să i se arate de trei ori. Avem în viețile sfinților atâtea exemple când cei ce au visat au zis ‘Doamne, vreau să știu dacă-i de la tine, mai arată-mi încă de două ori.”, a explicat ÎPS Teodosie.
Conform tradiției ortodoxe, se spune că visele care tulbură mintea omului nu vin de la Dumnezeu ci de la diavol. De altfel, despre visele care ne aduc pace se consideră că sunt cele care vin de la Dumnezeu.