Ion Țiriac, fostul jucător de tenis și prosperul om de afaceri, nu mai ocupă poziția de lider în topul celor mai bogați oameni din România.

După ani de zile în care a dominat acest clasament, Țiriac a fost detronat de Daniel Dineș, un antreprenor român în vârstă de 51 de ani.

Potrivit revistei Forbes, averea lui Țiriac este estimată la două miliarde de dolari, în timp ce Dineș se bucură de o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari.

Cine este Daniel Dineș

Daniel Dineș este un antreprenor român a cărui avere a crescut constant în ultimii ani, astfel că acum a ajuns să-l detroneze pe Țiriac în acest top inedit.

Băcăuanul a dat lovitura după ce a înregistrat un succes uriaș pe bursă cu compania UiPath, la care este cofondator.

Dineș a apărut pentru prima dată în revista Forbes acum patru ani și era prezentat drept primul miliardar român care se ocupă cu afaceri cu roboți software.

Doi ani mai târziu, avere sa a fost estimată la 6 miliarde de dolari. A urmat un adevărat picaj, astfel că, la începutul acestui an, mai avea 1,6 miliarde de dolari.

În prezent, Daniel Dineș ocupă poziția de lider în topul celor mai bogați români, în timp ce Ion Țiriac se află pe locul doi.

3 November 2021; Daniel Dines, Co-founder & CEO, UiPath, at Centre Stage during day two of Web Summit 2021 at the Altice Arena in Lisbon, Portugal. Photo by Eóin Noonan/Web Summit via Sportsfile

Alți miliardari români notabili sunt Dragoș Pavăl, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari, Ion Stoica, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari și Matei Zaharia, care deține o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Afacerile lui Ion Ţiriac 

Ion Țiriac a fost mult timp considerat cel mai bogat român, datorită succesului său în tenis și în afaceri. Acesta a reușit să-și construiască o avere impresionantă prin intermediul investițiilor în domenii precum imobiliare, asigurări, bănci și sport.

De asemenea, Țiriac a fost un promotor al sportului în România, fiind implicat în organizarea de evenimente sportive majore, precum turneul de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy.

Cu toate acestea, succesul lui Daniel Dineș în domeniul tehnologiei și al afacerilor cu roboți software a dus la detronarea lui Țiriac.

UiPath, compania la care Dineș este cofondator, a cunoscut o creștere rapidă și a devenit un jucător important pe piața globală a automatizării proceselor de afaceri.

Succesul UiPath a atras atenția investitorilor și a dus la creșterea valorii companiei, ceea ce a contribuit la creșterea averii lui Dineș.