Ion Iliescu a scris înscris ieri în cartea vieții profesionale cei 30 de ani de la primele alegeri de după comunism. În urmă acestora el ajungea să conducă România, imediat după Revoluție. Cuprinși de flerul libertății, românii erau dornici de a fi îndrumați de un conducător nou.

Reclamă

Ion Iliescu și parcursul în politică românească

Ion Iliescu a fost trimfatorul câștigător al alegerilor de după 1990. Aflat în fruntea FSN, acesta a fost votată de către majoritatea românilor în ”Duminică orbului.” Denumită așa în popor, ziua descria modul în care românii s-au înghesuit la vot cu speranța unui trăi liber și decent. Ion Iliescu a ieșit pe primul loc la alegerile ”libere” cu un scor uriaș de 85%. Contracandidații săi, Ion Rădiu și Radu Câmpeanu au strâns procentul imfim de 15%. Pentru a marca cei 30 de ani de la acest moemnt, Iliescu a postat pe blogul sau un articol. În mesajul sau către cititori acesta susține că ziua nu a fost deloc așa cum este nemumita în popor. Fostul președinte declara răspicat că ”Duminică orbului” a fost de fapt prima șansă a unor alegeri absolut libere.

Ion Iliescu alaturi de fostul dictator, Nicolae Ceausescu

Reclamă

Ion Iliescu atunci cand a devenit prima oara Presedintele Romaniei

”Nu a fost Duminică Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoştinţă de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată că atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era şi Adunare Constituantă”, a scris Ion Iliescu.

Ion Iliescu este cunoscut prin prisma vieții sale profesionale și mai puțîn prin aspectele vieții personale. Puțini știu însă că acesta nu a avut deloc o soarta ușoară în copilărie. Fostul Președinte al României a fost fiul lui Dumitru Iliescu, comunist ilegalist. Mama să însă, Maria Dumitru Toma și-a părăsit familia când Ion Iliescu avea doar doi ani. Femeia nu s-a mai interesat niciodată de soarta copilului ei. Fostul politician a fost însă crescut de Maria P. Iliescu.

Ion Iliescu alaturi de tatal si mama vitrega

Ion Iliescu alături de soția să Nina, au avut o căsnicie lungă, apăsată însă de un eșec.Cei doi s-au căsătorit la 18 ani, cunoscându-se în studenție. Soarta a făcut că soții Iliescu să nu aibă niciodată copii, Nina Iliescu pierzând trei sarcini.