Președintele Klaus Iohannis a avut sâmbătă, 17 decembrie, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Printre subiectele discutate a fost și eșecul aderării României la Schengen.

Președintele Comisiei Europene a fost primit la București cu ocazia semnării Acordului privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

Doar că pe lângă discuțiile despre securitatea energetică, oficialii au discutat și despre votul din JAI ce a blocat aderarea României la Spațiul Schengen. Și acum, concluzia a fost aceeași: excluderea țării noastre din spațiul de liberă circulație a fost o greșeală.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Ursula von der Leyen a adresat acest subiect în mod public, printr-o postare în mediul online. Președintele CE a promis că va depune eforturi ca România să nu rămână înafara Schengen.

Voi lucra neobosit (…) pentru a găsit o soluţie cât mai curând posibil”, a transmis preşedintele Comisiei Europene.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre Schengen. El a ținut să-i mulțumească Ursulei von der Leyen pentru susținere. De asemenea, a dorit să mai transmită încă o dată că rămâne optimist în ceea ce privește aderarea României.

Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră şi echipei dumneavoastră pentru tot sprijinul, şi a fost foarte mult, în ceea ce priveşte chestiunea Schengen. Din păcate, n-am ajuns încă la linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă şi ne bazăm cu toţii pe dumneavoastră şi pe Comisie în această privinţă”, a declatrat Klaus Iohannis.

Austria a blocat aderarea României la Schengen

După 11 ani de așteptare, votul pentru intrarea României în Spațiul Schengen a avut loc la Bruxelles, pe 8 decembrie. Decizia s-a luat în cadrul ședinței Consiliului de Justiție și Afacerilor interne.

În timp ce restul statelor Europene și-au prezentat dorința ca țara noastră să fie membră a spațiului de trecere fără granițe, Olanda și Austria s-au opus.

Haga a explicat că a fost obligată să dea acest vot, deoarece eram la pachet cu Bulgaria. În schimb, Viena a avut o atitudine sfidătoare și a umilit România, prin acuzațiile aduse. Mai exact, ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a învinovățit țara noastră pentru valul de migranți ilegali din Austria.