Reclamă

Klaus Iohannis îi primește marți, 13 decembrie la București pe ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene. Discuțiile purtate se vor concentra în jurul politicii externe a statelor și probabil, episodului recent de la Bruxelles și eșecul Schengen al României.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București vor fi primiți de Klaus Iohannis, președintele României, la Athénée Palace Hilton. Aici, ei vor servi masa și vor discuta subiecte de actualitate de pe agenda europeană, cum ar fi politica externă, securitate şi apărare, dar și gestionarea migrației.

Discuțiile dintre șeful de stat și ambasadori au loc după votul din cadrul ședinței Consiliului Justiției și Afacerilor Interne de la Bruxelles. România a ratat intrarea în Schengen din ianuarie 2023, după ce Austria și Olanda au votat negativ.

Dintre cele 2 țări care s-au opus, doar Austria și-a prezentat refuzul categoric pentru intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație. În schimb, Olanda a declarat că s-a opus României doar pentru că votul era legat de cel pentru Bulgaria, care nu îndeplinește condițiile impuse de Haga.

Refuzul Austriei pentru aderarea României la Schengen, considerat o nedreptate

Austria și-a anunțat opoziția față de intrarea României în Spațiul Schengen cu doar câteva zile înainte de votul de la Bruxelles. Asta în condițiile în care, în repetate rânduri, oficialii de la Viena au avut întrevederi cu omologii lor de la București.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, și-a motivat votul prin faptul că România și celelalte țări care alcătuiesc așa-zisa „rută balcanică” sunt responsabile pentru valul de migranți ilegali ajunși la granițele Austriei.

Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100 000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate., a declarat Karner înaintea ședinței JAI din 8 decembrie.

Următorul vot pentru aderarea României în Schengen, puțin probabil în 2023

Celelalte state europene nu au împărtășit punctul de vedere al Austriei, ci dimpotrivă, l-au criticat.

Dar chiar și așa, nu este clar când subiectul aderării României la Schengen va fi pus din nou pe masa negocierilor. Pentru anul 2023, președenția Consiliului European nu are pe lista de priorități extinderea spațiului de liberă circulație.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro