Organizatorii semimaratonului desfășurat recent la Beijing se confruntă cu acuzații serioase de nereguli, după ce s-a susținut că trei alergători africani ar fi facilitat în mod deliberat victoria alergătorului chinez He Jie. Conform surselor, Robert Keter și Willy Mnangat din Kenya, alături de Dejene Hailu din Etiopia, sunt acuzați că își încetiniră ritmul către finalul cursei, permițându-i astfel lui He Jie să treacă linia de sosire pe primul loc.

Imaginile video înregistrate la eveniment au stârnit controverse, arătând momentul în care sportivii africani par să-l direcționeze pe He Jie către victorie prin gesturi deliberate. Această dinamică neobișnuită a condus la numeroase discuții și speculații pe rețelele sociale, ridicând întrebări asupra integrității competiției.

În urma difuzării acestor imagini, un purtător de cuvânt al Biroului Sportiv din Beijing a confirmat că se desfășoară o investigație pentru a clarifica circumstanțele incidentului. "Vom anunța publicului rezultatele odată ce acestea vor fi disponibile", a declarat acesta agenției AFP, subliniind angajamentul organizatorilor pentru transparență și corectitudine în sport.

He Jie, alergătorul la centrul controversei, nu a făcut declarații publice privind acuzațiile. La vârsta de 25 de ani, acesta este deja apreciat în domeniul său, având la activ o medalie de aur la maratonul de la Jocurile Asiatice din 2023, desfășurate în Hangzhou.