Reclamă

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), biroul teritorial Constanța, s-au autosesizat în urma publicării investigației Recorder intitulată „Corupție în numele Domnului”. Aceștia desfășoară cercetări într-un caz care vizează infracțiunile de „cumpărare de influență” și „complicitate la cumpărare de influență”, conform anunțului făcut de jurnalistul Alex Nedea pe pagina sa de Facebook.

Materialul publicat de Recorder aduce la lumină modul în care se fraudează bani publici în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Un membru din interiorul Bisericii, care s-a folosit de o cameră ascunsă, a dezvăluit mecanismul prin care mai mulți lideri politici și înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române se implică direct în fraudarea banilor publici. Unul dintre cei filmați cu camera ascunsă este IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Preotul care a dezvăluit corupția din interiorul sistemului de finanțare a bisericii

Petrică Leașcu, un preot slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, a avut intenția de a demonsta corupția din sistemul de finanțare a unităților de cult. El s-a dat drept un om de afaceri cu influență la București și a filmat cu ajutorul unei camere ascunse cum ÎPS Teodosie și consilierul economic al Arhiepiscopiei Tomisului promit un comision de 20% în schimbul obținerii, prin trafic de influență, a unei sume de 800.000 de lei din fondurile publice alocate de Secretariatul de Stat pentru Culte. Alex Nedea, jurnalistul care a făcut publică investigația, a subliniat că va urmări evoluția acestui caz.

Anterior, IPS Teodosie a mai fost anchetat de DNA Constanța

IPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a fost anterior anchetat de DNA Constanța în dosarul Nazarcea. Una dintre principalele acuzații la adresa arhiepiscopului a fost folosirea de declarații false în vederea obținerii unor subvenții în valoare de aproape 1,4 milioane de lei de la APIA pentru culturi de viță de vie care, în realitate, nu au existat.

Florin Cîțu va demisiona din grupul senatorilor PNL! Se va vota în favoarea ridicării imunității fostului premier

Subvențiile au fost obținute în perioada 2010-2016, în ciuda faptului că via de la Nazarcea fusese abandonată și invadată de vegetație nedorită. Cu toate acestea, Teodosie a fost achitat pe fond de către un complet al secției penale a Curții de Apel Constanța condus de magistratul Cristian Deliorga, care a fost ulterior promovat în rangul de judecător la Curtea Constituțională a României. Decizia de achitare a fost ulterior menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție, devenind astfel definitivă.

Banii alocați de stat către biserică și suspiciunile de corupție

Recorder aduce în atenția publică faptul că statul român alocă anual o sumă semnificativă de bani către biserică prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte. Împărțirea și cheltuirea acestor fonduri au stârnit mereu suspiciuni de corupție. Investigatorii prezintă dovezi concrete legate de mita și traficul de influență prin care politicienii și oamenii Bisericii sunt implicați în mod direct.

Un preot ortodox, Petrică Leașcu, care face parte din sistemul coruptat, aduce în fața publicului imagini filmate cu camera ascunsă în care mai mulți lideri politici și înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române se implică direct și își dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.

Mecanismele de fraudare și implicații politice

Petrică Leașcu, preot în județul Bacău, care timp de mulți ani a fost atât slujitor al Bisericii, cât și patron al unei firme de construcții, descrie în detaliu modul în care politicienii și oamenii bisericii sunt implicați în mecanismele de fraudare. Un exemplu oferit este situația unei parohii care are nevoie de refacerea șarpantei bisericii, pentru care este necesară o sumă de 200.000 de lei.

Preotul nu reușește să adune decât 40.000 de lei de la enoriași, așa că se adresează unui lider politic județean care, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, obține alocarea celor 200.000 de lei, în urma unui trafic de influență. Cei 40.000 de lei strânși de la enoriași rămân la liderul politic.

Lipsa criteriilor în alocarea banilor de către Secretariatul de Stat pentru Culte

Astfel de situații sunt posibile datorită absenței criteriilor clare în alocarea banilor de către Secretariatul de Stat pentru Culte. Decizia finală este luată de către persoana care conduce această instituție, care face parte din subordinea Guvernului și care este susceptibilă la influențe politice.

În înregistrările făcute de preotul Leașcu, apar președintele PSD Neamț și președintele PNL Vrancea, care confirmă că pot interveni la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a influența alocarea banilor către anumite parohii. În aceleași înregistrări cu camera ascunsă, apare și IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care acceptă propunerea de a primi finanțare de la buget prin trafic de influență și de a oferi un comision de 20% din sumă celui care va asigura obținerea banilor prin presiuni politice.

În încercarea de a semnala neregulile din interiorul Bisericii, preotul Petrică Leașcu a încercat să prezinte dovezi patriarhului Daniel. Cu toate acestea, a fost dat afară din sediul Patriarhiei și amenințat cu jandarmii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro