Intr-un eveniment rar care nu s-a mai petrecut din 1803, două grupuri distincte de cicade sunt pe cale să invadeze Statele Unite, declanșând un fenomen natural care atrage atenția atât a specialiștilor cât și a populației. Grupurile XIX și XIII, cu cicluri de apariție de 13, respectiv 17 ani, își vor face simultan apariția în Carolina de Nord, Carolina de Sud și în zona Midwest, cu un posibil punct de întâlnire în Illinois.

Entomologul Gene Kritsky subliniază semnificația culturală și științifică a acestui fenomen, asemănând entuziasmul generat cu cel al unei eclipse. Circuitul vieții cicadelor, majoritatea timpului petrecut sub pământ pentru a emerga doar pentru reproducere, reprezintă un punct de fascinație și studiu pentru cercetători.

Impactul ecologic al cicadelor, descris în studii recente, evidențiază efectele pe termen lung ale apariției lor. Un studiu, de exemplu, a constatat o creștere a populației de omizi după o invazie de cicade, cu efecte în lanț asupra ecosistemului, inclusiv asupra numărului de ghinde și a incidenței bolii Lyme la om.

Pe de altă parte, schimbările climatice par să perturbe ritmul natural al cicadelor, încurajând adaptări care ar putea schimba ciclurile de apariție tradiționale. Cercetătoarea Chris Simon anticipează că cicadele de 17 ani ar putea trece treptat la un ciclu de 13 ani datorită încălzirii climei.

Pe lângă importanța științifică și ecologică, cicadele periodice generează și un interes public pronunțat, datorită sunetului distinct produs în timpul împerecherii. Autoritățile locale au fost contactate de rezidenți preocupați de zgomotele neobișnuite produse de aceste insecte.