Reclamă

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat direct sau a deschis calea către emisia a 175 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, echivalentul emisiilor anuale produse de 90 de milioane de mașini, se arată într-un raport comun publicat joi de ministerul ucrainean al mediului și mai multe ONG-uri climatice.

Estimarea include atât emisiile care au fost provocate direct, cât și cele care au fost produse în timpul lucrărilor de reparații în urma distrugerii cauzate de invazia începută în februarie 2022, conform unui studiu Reuters.

Studiul prezintă principalele activități militare care emit dioxid de carbon în atmosferă. „Miliarde de litri de combustibil utilizați de vehiculele militare, aproape un milion de hectare de câmpuri și păduri incendiate, sute de structuri de petrol și gaze aruncate în aer și cantități mari de oțel și ciment folosite pentru a întări sute de kilometri de linii de front”, se arată în raport.

Estimarea de 175 de milioane de tone este echivalentul emisiilor anuale produse de 90 de milioane de mașini sau de întreaga Olandă într-un an, se arată în comunicat.

Războiul declanșat de Moscova, cel mai mare război terestru european din ultimii 80 de ani, a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat milioane de persoane, provocând daune mari asupra mediului.

Raportul, elaborat în cooperare de ministerul ucrainean al mediului și cercetători climatici din Ucraina și din alte țări, urmărește să cuantifice amprenta de carbon a războiului. Acesta a folosit o măsură numită Costul Social al Carbonului pentru a calcula costul financiar aproximativ al emisiilor suplimentare. „Daunele climatice totale pe care Federația Rusă le-a provocat după 24 de luni de război se ridică la peste 32 de miliarde de dolari”, se arată în comunicat.

Raportul menționează că emisiile de război ar putea fi împărțite în trei cauze principale: activitatea militară, oțelul și betonul necesar pentru a reconstrui infrastructura deteriorată și factori ca incendiile și migrația oamenilor. „În primele luni ale războiului, majoritatea emisiilor au fost cauzate de distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile care a necesitat un efort mare de reconstrucție după război”, se arată în raport. „Acum, după doi ani de război, cea mai mare parte a emisiilor provin dintr-o combinație de război, incendii și deteriorarea infrastructurii energetice”.

Activitatea militară a generat echivalentul a 51,6 milioane de tone de emisii de CO2, conform raportului. Dintre acestea, 35,2 milioane de tone au fost cauzate de consumul de combustibil al armatei ruse, plus 9,4 milioane de tone din utilizarea combustibilului de către armata ucraineană. Conform unei estimări din 2022, activitățile militare din întreaga lume produc 5,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

De asemenea, raportul subliniază că războiul a crescut semnificativ frecvența incendiilor în zonele afectate. Un milion de hectare de pământ au fost pârjolite de 27.000 de incendii legate de război, provocând daune atmosferice echivalente cu emisiile a 23 de milioane de tone de CO2.

Raportul a mai calculat că închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei și a unor părți ale Rusiei, precum și restricțiile privind utilizarea de către anumiți transportatori a spațiului aerian rusesc, au generat puțin peste 24 de milioane de tone de CO2 de emisii suplimentare. „Restricțiile au curățat în mare măsură cerul aflat deasupra a aproximativ 18 milioane de kilometri pătrați din Ucraina și Rusia, dar au adăugat ore la călătoriile între Europa și Asia, ceea ce a dus la un consum de combustibil suplimentar”, se mai arată în raport.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro