Este foarte important să scrii corect gramatical. Indiferent dacă vorbim despre mesajele text pe care le trimiți apropiaților sau familiei sau despre mesajele oficiale, modul în care scrii poate spune foarte multe despre tine. Nu uita că modul în care scrii arată în mod direct care este nivelul tău din punct de vedere intelectual sau cultural.
Vorbirea și exprimarea corectă în limba maternă sunt esențiale. Scrisul corect gramatical în limba română este cartea ta de vizită de fiecare dată când cunoști pe cineva sau când dorești să te exprimi.
Ce înseamnă să scrii corect gramatical în limba română
Să scrii corect gramatical în limba română înseamnă ca textul la care lucrezi sau mesajul pe care îl trimiți să nu conțină greșeli gramaticale. Există, în limba română, anumite greșeli destul de frecvente, pe care niciun român nu ar trebui să aibă voie să le facă.
Așadar, să scrii corect gramatical în limba română spune foarte multe despre tine. Există anumite situații în care ești refuzat tocmai pentru că scrierea nu este una corectă din punct de vedere gramatical, cum ar fi la un interviu de angajare.
Învață să
Cratima poate avea caracter permanent, în structuri precum dă-l, s-a rupt, într-un. Asta înseamnă că aceste cuvinte nu pot fi scrise niciodată corect fără cratimă. În general, cratima marchează rostirea într-o singură silabă a două părți de vorbire diferite.
Mai mult decât atât, cu cratimă se scriu și substantivele compuse din două substantive în nominativ: câine-lup, zi-muncă, vagon-cisternă, redactor-șef. Cratima ajută și la scrierea derivatelor cu prefixe și prefixoide.
Forme corecte de plural
Formarea pluralului substantivelor le poate da câteodată bătăi de cap românilor. Chiar și cuvintele pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt câteodată deformate atunci când le trecem la plural.
Iată câteva dintre cele mai frecvente forme de plural greșite:
– hotel (hoteluri, nu hotele)
– fașă (feșe, nu fașe)
– chitară (chitare, nu chitări)
– furtună (furtuni, nu furtune)
– macrou (macrouri)
– boschet (boschete, nu boscheți)
Cuvintele ”decât” și ”doar
Cuvântul „decât” se folosește exclusiv în construcții în care verbul-predicat este la forma negativă. Așadar, acest cuvânt care dă bătăi de cap românilor se foloseşte doar în construcţii negative.
Exemplu: ”Am doar 10 lei”. (corect) și ”Am decât 10 lei.” (greșit) / ”Nu am decât 10 lei” (corect)
De unde mai poți învăța să scrii corect gramatical
Bineînțeles, cea mai la îndemână sursă pentru a învăța să scrii corect gramatical este dicționarul, indiferent dacă îl folosești în format fizic sau pe cel online. De asemenea, există multe aplicații mobile care te ajută să îți exersezi scrisul.