Reclamă

Dunărea a revarsat deja la Budapesta, inundând străzile și clădirile din apropierea falezei, inclusiv zona Palatului Parlamentului. Circulația este restricționată în zonele afectate pentru siguranța cetățenilor, iar autoritățile continuă să construiască baraje temporare. Deși situația este gravă, autoritățile române asigură publicul că nu există niciun pericol pentru România.

„Autoritățile sunt în alertă maximă, după ce nivelul Dunării a crescut de la o zi la alta. Ne aflăm lângă Palatul Parlamentului, iar aici, în urmă cu o săptămână, era o zonă de promenadă, unde circulau și mașini. E o zonă care, în acest moment, e complet inundată,” a declarat Bogdan Băcilă, trimis special Digi24.

La Budapesta, nivelul Dunării a ajuns la 7,5 metri și se așteaptă să crească la 8,5 metri. „Suntem pregătiți pentru acest scenariu! Nisipul și sacii sunt de la autoritățile locale, iar oamenii sunt toți voluntari,” a explicat Aron Dalnoki, reprezentant al unei asociații locale. Peste 100 de voluntari au lucrat neîncetat pentru a construi diguri din saci cu nisip pe malul fluviului.

Turiștii prezenți în capitala Ungariei privesc scena inundațiilor ca pe un peisaj inedit. „Am ajuns duminică și am văzut râul cum crește, sacii de nisip… Și am venit aici zi de zi, să verificăm nivelul Dunării și am văzut diferența,” a povestit o turistă. O turistă din Germania a afirmat: „E diferit de așteptările pe care le aveam când am început călătoria în Budapesta, dar cât timp nu sunt pagube mari, cred că e, poate, ceva interesant de văzut!”

Circulația fluvială a fost suspendată complet, iar mai multe drumuri au fost închise. Mii de soldați sunt mobilizați pentru a interveni în caz de necesitate. Autoritățile maghiare avertizează că aceste inundații sunt cele mai severe din ultimii zece ani.

În același timp, ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, a subliniat că „La intrarea în țară avem debit de 4.200 mc/secundă. E puțin peste media anuală a lunii septembrie, de 3.800, dar până acum n-avem niciun pericol. Urmărim cu mare atenție ce se întâmplă în Ungaria, mai sus pe Dunăre. Am dispus de astăzi să fie reverificat fiecare metru de dig de apărare pe Dunăre, pentru a ne asigura că ce ne-au spus specialiștii se va adeveri, că România e în afara oricărui pericol.”

Specialiștii Apele Române anticipează creșteri ale debitului Dunării la intrarea în țară. Faptul că debitul se poate dubla în zilele următoare va fi monitorizat cu atenție.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro