Reclamă

Inundațiile severe care au lovit recent Rusia și Kazahstan au determinat evacuarea a peste o sută de mii de persoane, situația din orașul Orenburg, aflat în regiunea Munților Urali, fiind considerată ‘critică’ de către primarul local, Serghei Salmin. Acesta a transmis prin intermediul unui mesaj pe platforma de comunicare Telegram că ‘situația este critică, nu pierdeţi timpul!’ și a cerut evacuarea imediată a locuitorilor.

Cauza inundațiilor a fost identificată ca fiind o combinație fatală de precipitații abundente, creșterea temperaturilor și topirea zăpezilor. Aceste condiții au dus la creșterea nivelului fluviului Ural și al altor cursuri de apă din regiune, cu niveluri care depășesc cu doi metri pragul considerat de autorități drept ‘critic’.

Impactul inundațiilor este adâncit de imagini distribuite de autoritățile locale care arată case acoperite aproape integral de ape. În orașul Orenburg, nivelul apei este așteptat să continue să crească, ajungând la un maxim în zilele următoare, potrivit declarațiilor oficialului regional Serghei Balikin pentru Ria Novosti.

Inundațiile nu au afectat numai regiunea Orenburg, ci și alte zone din Rusia și Kazahstan, incluzând Siberia occidentală și regiunile Kurgan și Tomsk. Astfel, peste 10.700 de persoane au fost evacuate doar din Orenburg, în timp ce în regiunea Tomsk creșterea debitului râului Tom pune în pericol mai multe așezări.

Deși locuitorii din Orsk, al doilea cel mai mare oraș din regiunea Orenburg, beneficiază de o îmbunătățire a situației după scăderea nivelului fluviului Ural, în restul zonelor afectate, evacuările și pagubele extensive rămân o problemă urgentă. Proteste au izbucnit de asemenea din cauza gestionării crizei de către autorităţi, în ciuda represiunilor puternice caracteristice regimului rus.

În ciuda gravității situației, președintele Vladimir Putin nu a anunțat nicio vizită în regiunile afectate de inundații. În timp ce legătura directă cu schimbările climatice nu a fost stabilită, evenimentele subliniază vulnerabilitatea comunităților la fenomenele meteorologice extreme.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro