Dubai, un oraș renumit pentru clima sa aridă, a fost surprins de ploi torențiale marți, provocând inundații majore, perturbări în transport și îngrijorări privind impactul schimbărilor climatice. Incidentul meteorologic extrem a afectat grav infrastructura orașului, inclusiv Aeroportul Internațional Dubai, care a fost închis temporar, iar operațiunile aeriene au fost suspendate timp de 25 de minute din cauza pistei transformate în lac.

Inundațiile au blocat autostrăzi, au închis școli și au forțat funcționarii guvernamentali să lucreze de acasă în mai multe țări din Golful Persic. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată magnitudea inundațiilor, cu mall-uri și case parter inundate.

Un meteorolog a indicat pentru Bloomberg că ploile au fost parțial rezultatul unei acțiuni de însămânțare a norilor, o practică utilizată în Emiratele Arabe Unite pentru a crește precipitațiile. Totuși, Centrul Național de Meteorologie (NCM) neagă că ar fi efectuat astfel de operațiuni în perioada premergătoare sau în timpul evenimentului. Omar AlYazeedi, director general adjunct al NCM, a subliniat că precipitațiile au fost naturale și că însămânțarea norilor nu se realizează în timpul fenomenelor meteorologice extreme.

Precipitațiile record s-au întâmplat în contextul unor așteptări de creștere a nivelului precipitațiilor în regiune datorită schimbărilor climatice, potrivit unui raport publicat în revista Nature. Pe fondul acestor evenimente, autoritățile urgentează populația să respecte măsuri de siguranță și să se pregătească pentru condiții meteorologice instabile.