Inundațiile severe au lovit țările din Golful Persic, provocând pagube semnificative și pierderi de vieți omenești. Dubai a înregistrat cantități de precipitații echivalente cu cele dintr-un an întreg în doar 12 ore, determinând închiderea temporară a Aeroportului Internațional și anularea zborurilor. Operațiunile aeroportuare au fost suspendate timp de 25 de minute, iar drumurile și sistemele de transport public au fost grav afectate.

În Oman, situația este și mai gravă, cu 18 persoane decedate în urma inundațiilor, inclusiv zece copii care au pierit într-un autobuz surprins de ape. În plus, mai multe țări din regiune, inclusiv Kuweit, Arabia Saudită și Qatar, se confruntă cu alertă de inundații. Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită oficială în Qatar și Emiratele Arabe Unite, unde a avut întâlniri cu comunitatea de români.

Evenimentele meteorologice extreme sunt asociate cu un front de precipitații care traversează Peninsula Arabică, afectând nu doar Dubaiul, ci și alte regiuni precum Oman și sud-estul Iranului. Aceste fenomene pun presiune pe infrastructurile care nu sunt concepute să facă față unor astfel de cantități masive de apă, provocând perturbări semnificative.

Țările afectate iau măsuri de prevenție, cum ar fi închiderea școlilor și îndemnul la telemuncă pentru a limita deplasările. Această situație subliniază necesitatea adaptării infrastructurii și a planurilor de gestionare a situațiilor de urgență la noile realități climatice.