Inundațiile masive au cuprins Dubaiul această săptămână, transformând metropola deșertului într-un peisaj apocaliptic, cu viața cotidiană complet paralizată de fenomene meteo extreme. Rapoartele indică precipitații record, echivalentul unei întregi ploi anuale căzând în doar 12 ore, provocând haos, distrugeri și evidențiind vulnerabilitatea orașului față de astfel de catastrofe naturale.

Autoritățile au fost nevoite să închidă aeroportul după ce pistele s-au transformat în „lacuri”, iar pe autostrăzi, mulți șoferi au fost blocați sau și-au abandonat mașinile. În ciuda eforturilor serviciilor de urgență de a gestiona situația, impactul economic considerabil este anticipat să ajungă la miliarde de dirhami, afectând vehicule, proprietăți și infrastructură.

La nivel regional, inundațiile au avut efecte devastatoare, cu 18 victime în Oman, inclusiv 10 copii, și alerte de inundații emise și în alte țări ale Golfului Persic. Această criză a surprins orașul Dubai, o destinație de renume mondial pentru turism și afaceri, unde circa 92% din populație sunt expatriați, atrăși de scutirile de taxe și un stil de viață relaxat. Cu toate acestea, evenimentele recente au pus în lumină lipsa de pregătire a orașului pentru furtuni de asemenea magnitudine, în ciuda infrastructurii sale dezvoltate și planurilor urbanistice avansate.

Pe lângă dificultățile imediate întâmpinate de locuitori, inclusiv izolarea în locuințele inundate și lipsa serviciilor esențiale precum electricitatea, evenimentul a avut un puternic impact emoțional asupra comunității. Copiii s-au bucurat de o neașteptată vacanță datorită trecerii școlilor la învățământ online, în timp ce alții au fost nevoiți să se confrunte cu lipsa alimentelor și a necesităților de bază, reflectând asupra nevoii de a dezvolta mecanisme mai robuste de răspuns la dezastre.