Postul Paștelui durează 7 săptămâni și doar în două zile este dezlegare la pește. Însă, este o întrebare care îi pune pe gânduri pe cei credincioși. Este permis consumul de fructe de mare în această perioadă? Se pare că preoții nu recomandă.
Postul Paștelui se întinde pe o durată de 7 săptămâni. În această perioadă, mai mulți credincioși țin post. Însă, mulți se întreabă dacă pot mânca fructe de mare în această perioadă. Preoții nu recomandă consumul fructelor de mare în afara zilelor în care este dezlegare la pește.
De ce nu trebuie să consumăm fructe de mare în post
Fructele de mare sunt ca și peștele, viețuitoare care nu au sânge. Acestea pot fi consumate fără probleme în post, dar doar atunci când este dezlegare la pește.
„Fructele de mare sunt asimilate consumului de peşte în post, deci ele se consuma în zilele în care există aşa-numita dezlegare, duminica sau în alte zile de sărbătoare” a anunțat Patriarhia Română.
Mai multe persoane susțin faptul că aceste alimente pot fi consumate pe tot parcursul postului, nu numai în zilele cu dezlegare. Confuzia provine de la faptul că în denumirea acesteia se află și cuvântul „fructe”. Chiar dacă acestea nu sunt ca fructele obișnuite pe care le cunoaștem, ele sunt alcătuite dintr-un ansasmblu de crustacee mici: creveți, stridii, midii etc.
Părintele Mihail Daniliuc a explicat de ce nu se consumă acest tip de alimente în timpul postului, ci doar în zilele în care este dezlegare la pește. Acesta a făcut apel la o întâmplare care s-a petrecut cu multă vreme în urmă, pe Muntele Sfânt.
„Într-un post, călugării din Muntele Athos nu mai aveau ce mânca și atunci Maica Domnului li s-a arătat, îngăduindu-le să consume fructe de mare. Dar dezlegarea s-a făcut doar într-o situație limită, nu pentru toate posturile. Noi ne-am cere osândă zicând că am rămas așa de săraci, încât nu avem cu ce ne pregăti hrana, trebuind să recurgem doar la fructele de mare”, explică părintele Mihail Daniliuc.
Așadar, fructele de mare se pot consuma, dar numai în zilele cu dezlegare la pește.