De curând, majoritatea românilor care s-au întors din alte țări s-au lovit de o problemă la care soluție nu s-a stabilit în toate orașele nici până la acest moment. După cum spune legea, românii care sunt în carantină, izolare sau suspecți de o boală, nu au voie să arunce gunoiul în același loc cu ceilalți deoarece pot transmite virușii la angajații de la Salubrizare sau chiar la alți oameni. Astfel, mulți români nu au înțeles nici măcar la această oră ce au de făcut. În primul rând dacă ești în izolare nu ai voie să ieși chiar dacă stai la bloc. Deci? Cum ducem gunoiul dacă nu avem vecini pe care să-i rugăm?

Toate aceste întrebări au pornit de la români, iar redactorii Substantial.ro au luat legătura cu mai multe autorități pentru a afla părerea acestora. Iată ce spun autoritățile.

Întrebare: românii duc gunoiul în același loc cu ceilalți, dar cum vor ieși din casă în cele 14 zile ? Ce se întâmplă cu gunoiul care poate conține măști sau mănuși precum și obiecte de igienă personală care pot transmite un posibil Coronavirus? Ajung în ghene?

Răspunsul autorităților

„Nu e așa! În mod normal, autoritățile locale, ar trebui să încheie un act adițional cu operatorul de salubritate, prin care deșeurile menajere rezultate de la izolați să fie preluate separat (și în condiții de protecție sanitară) de la domiciliul acestora si duse la incinerat! Altfel, o parte din deșeurile reciclabile respective, ajung pe banda de sortare de la Depozitul Albota și există riscul imbolnavirii acelor lucrători!”, A explicat jurnaliștilor Substanțial, subprefectul Adrian Bughiu, membru în grupul de comunicare de urgență COVID19.

Cum se explică oficial o astfel de intervenție

„În perioada izolării/carantinei, recomandările sunt următoarele: toate deșeurile personale, inclusiv măștile și bastile, trebuie depozitate într-o pungă de unică folosință de gunoi, care va fi apoi legată ferm. Apoi, va fi introdusă într-un alt sac, care va fi legat strâns înainte de a fi depozitat în containerul colectiv.
Sacii pot fi legați suplimentar cu sfoară sau cu bandă adezivă.
În cazul oricăror întârzieri la ridicarea deșeurilor, sacii vor fi strânși foarte bine și vor fi depuși într-o cameră/depozit unde să nu aibă acces la ei câinii sau unde ar putea să dăuneze sănătății publice.
În cazul în care persoana aflată în izolare/carantină se află în imposibilitatea livrării deșeurilor către serviciul de salubritate, acesta va anunța autoritatea locală, care va lua măsuri prin Servicul ADP”, au declarat autoritățile în explicația pentru jurnaliștii de la Substanțial.ro.