Astăzi, 21 noiembrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Vovidenia. Acest eveniment reprezintă prima sărbătoare importantă a Postului Crăciunului din 2024, marcată cu cruce roșie în calendar și cu dezlegare la pește.
Sărbătoarea rememorează momentul când Fecioara Maria a fost adusă la templu de părinții săi, Ioachim și Ana, după ce acestea s-au rugat să aibă un copil. Ea a fost întâmpinată de marele preot Zaharia și a rămas în Sfânta Sfintelor până la 15 ani.
În tradiția populară, acest praznic este cunoscut sub diverse denumiri precum „Sărbătoarea Luminii”, „Ovidenia” sau „Obrejania”. Această zi este considerată aducătoare de noroc și sănătate, fiind asociată și cu împlinirea dorințelor.
Părintele Gabriel Cazacu a subliniat importanța tradițiilor locale, declarând pentru Digi24: „Superstițiile țin de etnografie și folclor. Sunt tradiții locale, legi ale pământului le numim noi, dar pe care oamenii le-au dezvoltat din iubire, bucurie și credință, și pe care le-au respectat de-a lungul timpului din dorința de a-l cinsti pe Sfânt. E bine să cinstim Sfântul și să învățăm fiecare dintre noi din modelul de viețuire al Lui”.
În cadrul sărbătorii, credincioșii participă la slujbe religioase, iar multe dintre obiceiurile păstrate includ pregătirea de pachete de post care sunt sfințite la biserică și apoi împărțite celor nevoiași. Aceste pachete pot include, în anumite zone, plăcintă cu dovleac și o lumânare aprinsă pentru sufletele celor trecuți în neființă fără a li se aprinde o lumânare. De asemenea, unul dintre obiceiurile marcante ale zilei este cel în care copiii pun crenguțe de măr în apă, acestea urmând să înflorească și să fie folosite ca sorcovă la Anul Nou.
Pe lângă simbolismul spiritual al zilei, tradițiile interzic desfășurarea muncilor grele, cum ar fi spălatul și călcatul hainelor, îndemnând oamenii să fie aproape de biserică și de Dumnezeu.