Reclamă
Reclamă

În orașul Götene din Suedia, situat la 300 de kilometri de capitala țării, se vând terenuri de case la prețul unei cești de cafea, adică doar câțiva cenți, conform CNN.

30 de parcele de teren din Götene se vând cu prețuri care încep de la doar o coroană sau 9 cenți americani, pe metru pătrat. Orașul, cu o populație de 5000 de locuitori și 13000 în întreaga municipalitate, este situat pe malurile Lacului Vänern, cel mai mare lac din Suedia și din Scandinavia.

Götene este de asemenea aproape de muntele Kinnekulle și găzduiește două situri UNESCO: Geoparcul Platåbergens și Arhipelagul Lacului Vänern și Biosfera Muntelui Kinnekulle.

Reclamă

Primarul orașului, Kenth Månsson, a explicat pentru CNN motivul acestei inițiative: atragerea tinerilor către zonă. „Piața imobiliară este foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia din cauza dobânzilor ridicate și a unei ușoare recesiuni, așa că am vrut să injectăm ceva în piață. De asemenea, observăm rate scăzute de natalitate și o populație în îmbătrânire, așa că trebuie să facem ceva, să aducem mai mulți oameni aici”, a spus Månsson.

Månsson a arătat că au ales 30 de parcele de teren care fuseseră pe piață de mulți ani fără a se vinde și să le ofere la un preț simbolic. Acest demers a fost bine primit, mii de persoane arătându-se interesate să cumpere terenuri. „Este o situație extraordinară care necesită măsuri extraordinare. Așa că am făcut-o și acum a devenit o senzație. Programul a fost lansat luna trecută cu 30 de cumpărători interesați. Patru dintre ei au cumpărat parcele la prețul de 1 coroană pe metru pătrat. Dimensiunea parcelelor variază de la 700 la 1200 de metri pătrați. A devenit viral și am primit mii și mii de cereri la centrul nostru de telefonie”, a mai spus el.

Până în prezent, oricine poate cumpăra o parcelă, fără a fi necesar să fie rezident în Suedia sau să se angajeze să locuiască acolo permanent. Totuși, primarul spune că orașul ar putea revizui regulile în viitor. Singura cerință este ca construcția casei să înceapă în termen de doi ani de la cumpărarea parcelei.

Månsson nu exclude ca în viitor să mai lanseze programe similare, după modelul italienilor care au scos case la vânzare cu doar 1 euro.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro