„Veșnicia s-a născut la țară”, spunea Lucian Blaga în scrierile lui. În mod cert, propoziția concentrează atât de multe aspecte, trăiri, emoții, simplitate. Toate caracterizând satul românesc. În ultimii ani, tot mai mulți tineri lasă în spate cu încredere viața de la oraș pentru cea de la sat. Privit de la distanță acest lucru nu poate decât să fie un plus pentru identitatea noastră. Acest fenomen ajută ca ruralul să meargă mai departe cu autenticitatea și naturalețea lui. În realitate însă, fenomenul are și un un minus.
Avantajele traiului la țară
Cu siguranță, dacă nu au locuit permanent la țară, cei mai mulți dintre români, au copilărit pe ulițele satului. Viața la țară are parcă altă măsură a timpului, altă perspectivă a traiului și a muncii. În urmă cu câțiva ani, satele românești se goleau rând pe rând de cei care fugeau de traiul simplu mânați de magia orașului.
Lucrurile au cunoscut recent un revers, pentru că are loc cu pași vizibili ceea ce numim întoarcerea la satul românesc. Tot mai mulți orășeni decid să se mute definitiv în la țară. De altfel, o cifră importantă în acest sens îi visează și pe românii plecați în străinătate. Cei mai mulți dintre ei, atunci când revin definitiv „acasă”, o fac la țară, nu în orașele agitate. Pe bună dreptate, pentru că traiul la sat are o sumedenie de avantaje:
Liniștea și conexiunea cu pământul
Dacă ai avut o copilărie în care erai îndrumat să te bucuri de verile toride, desculț, cu siguranță înțelegi ce însumează „conexiunea cu pământul”. Nu vei simți în nici un alt loc din lume o senzație mai puternică de apartenență decât în locul în care ai copilărit. Liniștea de la țară vine la pachet cu pacea interioară, cu zero stres și depresii.
Beneficiile naturii
Cu siguranță cel mai propice mod de a crește un copil este în mediul rural. La aer curat, în libertatea pe care nu o poate atinge în mijlocul orașului, printre betoane. Mulți părinți aleg viața la sat lăsând în spate orașul tocmai pentru a-i oferi copilului această bogăție incomparabilă cu cele materiale.
Mai puțin trafic
Străzile satelor nu mai sunt la fel de lipsite de autoturisme ca odinioară. Totuși nu putem vorbi despre un trafic la fel de intens ca un marile orașe. Ai șansa de a duce o viață mai liniștită, fără acest zgomot care face parte din viețile orășenilor.
Lipsa poluării
Mai puțin trafic, mai puțină poluare. Cu siguranță întreg mediul înconjurător este de la an la an tot mai poluat. De vină pentru acest fenomen nu este doar traficul ci și consumerismul la care lumea a ajuns, normele de funcționare ale fabricilor, etc. Totuși, la sat, nu putem vorbi despre o poluare precum în indicele acesteia de la oraș.
Apartenența la o comunitate
Viața la oraș este în mod sigur una individualistă. Nimeni nu are timp sau este interesat de vecinii lui, de vreo comunitate căreia să îi aparțină. La sat, lucrurile stau diferit. Apartenența la o comunitate este resimțită din plin. Dacă îți dorești să trăiești într-un loc în care să ai mereu cu cine să comunici când ieși pe stradă, cu siguranță viața în mediul rural este ceea ce cauți.
Învățământ de calitate
În trecut,cei de la sat fugeau la oraș cu pretextul de a ajunge să urmeze o școală mai bună, să învețe o meserie bănoasă mai apoi. Lucrurile s-au schimbat mult în acest sens. În multe sate din România, copiii beneficiază de educație de calitate în școli. În mod cert există și cazuri nefericite, însă ele se regăsesc de altfel și în școlile de la oraș.
Hrana mai curată
Dacă iei la rând rafturile „verzi” ale supermarketurilor în căutarea alimentelor bio, cât mai aproape de natural, atunci traiul la țară ți s-ar potrivi de minune. Nicăieri altundeva nu te poți bucura de o hrană mai curată, lipsită de aditivi, sau chimicale nu vei găsi în alt loc decât la sat, cultivând și recoltând din propria grădină.
Dincolo de multiplele beneficii pe care traiul la țară le oferă, mulți dintre cei care se reîntorc la sat, fac o greșeală mare, în concepția celor care nu și-au părăsit niciodată vatra. Proaspăt reîntorșii în sat, vor sa aducă odată cu ei și un modernismul și confortul cu care s-au obișnuit la oraș. Astfel, termopanele iau locul ferestrelor de lemn masiv, care lasă casele vechi să respire, lavabila înlocuiește varul considerat bun dezinfectant, etc.