Izolarea și carantina din cauza coronavirusului face internetul să fie suprasolicitat. Acest lucru poate duce la paralizarea internetului. Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, face un apel referitor la timpul petrecut în mediul online.

Comisarul european face apel către toți operatorii și utilizatorii la „o acţiune comună”, pentru a reduce traficul de pe internet. În condițiile în care marea majoritate a conferințelor se fac prin mediul online, cursurile elevilor sunt transmise online, internetul va fi foarte solicitat, relatează AFP.

Munca la distanță și telemunca au sporit cererea de capacitate a internetului, a insistat Breton după o discuție cu directorul general Netflix.

„Platforme de streaming, operatori de telecomunicaţii şi utilizatori – avem cu toţii o responsabilitate comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcţionare a internetului în timpul luptei împotriva răspândirii virusului.

Platformele de streaming trebuie să coopereze cu furnizorii de telecomunicaţii pentru a adopta debitul difuzării de video în streaming propunând temporar mai degrabă rezoluţia standard decât rezoluţia înaltă, ţinând cont de orele de lucru cele mai critice”, a afirmat Thierry Breton.

„Operatorii de telecomunicaţii care furnizează servicii de acces la internet sunt invitaţi să ia măsuri pentru a preveni şi a atenua efectele unei congestionări iminente a reţelelor, utilizând posibilităţile oferite de reglementările europene privind accesul deschis la internet”, a explicat el.

Utilizatorii sunt la rândul lor „încurajaţi să folosească responsabil activităţile de petrecere a timpului liber”.

Comisarul european recomandă utilizarea internetului la parametri care reduc consumul de trafic. Acesta cere „alegerea unei rezoluţii mai slabe” pentru vizionarea conţinutului video, „de fiecare dată când acest lucru este posibil”.