Ioan Clămparu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din Europa, a devenit autor. După ce zeci de ani a comis crime teribile și a traficat persoane, proxenetul și-a descoperit o nouă pasiune în spatele gratiilor: literatura. Numele său apare într-un volum semnat de mai mulți scriitori din Aiud.
Cartea se numește „Liter-Art, Penitenciarul Aiud” și a fost lansată în cadrul unui eveniment organizat la Centrul Cultural Castel Sâncrai. Lucrarea a fost realizată chiar în Penitenciarul Aiud, unde interlopul „Cap de Porc” își ispășește pedeapsa.
Iar odată cu închisoarea, se pare că Ioan Clămparu s-a decis să urmeze exemplul politicienilor români arestați. Așa că a colaborat la un volum poeme, eseuri, proză scurtă, lucrări de grafică și fotografie. Autori sunt mai mulți scriitori din Aiud, care au colaborat cu deținuți și polițiști de la penitenciar.
Ioan Clămparu și-a descoperit pasiunea pentru scris în spatele gratiilor. Are de ispășit 25 de ani de închisoare, pentru mai multe infracțiuni și crime comise timp de zeci de ani.
Interlopul mai este cunoscut drept „Cap de porc”, „Nasul”, „Papa” sau „Ion de la Madrid”. A fost unul dintre cei mai temuți proxeneți din Europa și a făcut inclusiv trafic de droguri. A fost condamnat în 2017 de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, iar sentința primită a fost o contopire a trei pedepse, primite în România, Italia și Spania.
Ioan Clămparu, cel mai periculos interlop din Europa
Clămparu a fost liderul unei grupări imense de trafic de persoane. Mii de femei au fost obligate de oamenii săi să se prostitueze în Europa. Și ca să știe exact de la cine să ia bani, interlopul le obliga pe acestea să-și tatueze un cod de bare și un preț pe mâini.
Victimele sale erau femei sărmane, care erau păcălite că ajung în străinătate la muncă cinstită. Odată ieșite din România însă, deveneau „proprietatea” lui Clămparu. Printre ele s-au numărat chiar și minore.
„Clanul lui Clămparu” și-a încheiat activitatea în anul 2011, atunci când a fost prins de autoritățile spaniole. Atunci, el a fost judecat și a primit pedeapsa maximă pentru trafic de persoane și crimă organizată. Ulterior, în 2015, a fost extrădat și a fost condamnat în România la 25 de ani de închisoare.