Reclamă

Uniunea Europeană a atras atenția luni asupra alegerilor prezidențiale și a referendumului din Republica Moldova, afirmând că acestea au fost afectate de „interferența și intimidarea fără precedent” din partea Rusiei. „Am observat că acest vot a avut loc în condițiile unei interferențe și intimidări fără precedent din partea Rusiei și a interpușilor săi, cu scopul de a destabiliza procesele democratice din Republica Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, conform Agerpres.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a publicat luni dimineață rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 2024, precum și ale referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Conform acestor date, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, va intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale alături de Alexandr Stoianoglo, reprezentant al Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM).

În ceea ce privește referendumul pentru aderarea la UE, centralizarea a peste 99% din procesele verbale indică faptul că tabăra pro-aderare, susținută de Maia Sandu, are un avans de câteva mii de voturi față de cea împotrivă. Acest avans ar permite modificarea Constituției în sensul introducerii principiului aderării la Uniunea Europeană, conform declarației făcute de președinta Maia Sandu. „Rezultatul referendumului permite introducerea în Constituție a principiului care presupune aderarea la UE”, a subliniat Sandu după numărarea aproape completă a voturilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro