Reclamă
Reclamă

Într-un summit dedicat inteligenței artificiale de la Geneva, nouă roboți umanoizi avansați au făcut o declarație surprinzătoare: doresc să lucreze „alături de oameni” în loc să le ia locurile de muncă.

Cu toate acestea, acești roboți au subliniat că este doar o chestiune de timp până când „mii de roboți” vor face o diferență semnificativă în lume.

Cu apariția tehnologiilor precum ChatGPT, roboții de livrare autonomi și taxiurile fără șofer, precum și apelurile robocall AI, este ușor de imaginat că mai multe cariere ar putea fi complet înlocuite de inteligența artificială. Potrivit unui raport al McKinsey Global Institute, până în 2030, aproximativ 30% din orele de muncă din economia SUA ar putea fi automatizate.

Inteligența artificială va lua locul oamenilor

Mark Minevich, un specialist renumit în domeniul inteligenței artificiale, susține că roboții vor prelua în curând joburile „fizice sau bazate pe cunoaștere predictibilă” de la oameni.

Reclamă

În cartea sa recent lansată, intitulată „Planeta Noastră Alimentată de IA”, Minevich afirmă că cheia pentru a evita înlocuirea cu IA este ca oamenii să se concentreze pe dezvoltarea capacităților lor inerente, cum ar fi creativitatea, inteligența emoțională, flexibilitatea și gândirea strategică.

Inteligența artificială va înlocui oamenii! Joburile care vor fi preluate cât de curând de AI
Colaj Substantial

Joburile care implică generarea de idei, relaționarea cu oamenii și luarea de decizii complexe vor fi cele mai greu de replicat de către IA.

Potrivit expertului, roboții vor prelua în curând cinci domenii de activitate diferite. Casierii angajați în supermarketuri și centre comerciale sunt considerați „vulnerabili” deoarece companii precum Amazon investesc în magazine automate și utilizează deja viziunea computerizată.

Joburile care vor fi înlocuite de AI

În plus, telemarketingul este pregătit pentru perturbare prin intermediul IA conversațională și chatbot-urilor convingătoare. Șoferii de camioane vor fi, de asemenea, afectați în mod semnificativ de apariția vehiculelor autonome, ceea ce amenință milioane de locuri de muncă la nivel global.

Contabilitatea este, de asemenea, o carieră pe cale de dispariție, deoarece slujbele în acest domeniu implică sarcini repetitive de date care pot fi gestionate în curând de algoritmi.

Chiar și joburile specializate, cum ar fi radiologia, pot fi înlocuite de IA, deoarece algoritmii de învățare deja potrivesc sau depășesc performanța umană în acest domeniu.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro