În accepțiunea oficială, inteligența artificială întruchipează termenul utilizat pentru a ”descrie mașinile care imită funcțiile cognitive pe care le asociază oamenii cu alte minți umane, cum ar fi ‘învățarea’ și ‘rezolvarea problemelor’ conform wikipedia.

Atunci când analizăm latura palpabilă, pe care o resimțim cu toții, inteligență artificială și-a făcut subtil loc în medicină, comunicații, telecomunicații, agricultură, etc.

Specialiștii în robotică o descriu că fiind cu adevărat un element care nu ar mai trebui să lipsească din prezentul nostru dar și din gândirea colectivă.

„Inteligența artificială își propune să deslușească misterul gândirii. Ea construiește modele matematice și sisteme computaționale care alătură raționamentul logic de învățarea prin experiență pentru a ajunge să vadă, să înțeleagă și să prezică evenimentele din jur precum o facem noi, oamenii. Tot mai fascinantă în drumul său, inteligența rămâne în permanență de descoperit, într-un ciclu al recunoașterii și creației.”, susține conf. univ. dr. Marius Leordeanu, doctor în robotică, conferențiar la departamentul de calculatoare al Universității Politehnice București și cercetător științific la Institutul de Matematică al Academiei Române.

Programarea roboților devine încet un factor absolut la îndemână mai ales în medicină. Dacă în țări europene precum Germania sau Elveția, roboții realizează intervenții chirugicale complexe, care au 99% reușită, pentru că aici eroarea umană nu re cum să intervină, in România, această piață face pași mărunți dar siguri.

Că o noutate, cel mai bogat român declarat de ultimul Top Forbes are că domeniu de activitate în compania să elaborarea roboților.