Reclamă

Într-o simulare de război dezvoltată de Universitatea George Mason, echipa condusă de inteligență artificială a oferit soluții mai prudente și înțelepte comparativ cu echipa umană, în contextul unui conflict simulativ între SUA și China. Jamil Jaffer, directorul proiectului, a subliniat că AI-ul a identificat răspunsuri nedetectate de oameni, evitând escaladarea confruntării directe cu China.

Acest experiment infirmă scenariile apocaliptice despre un AI superinteligent care ar putea amenința existența omenirii, punând în lumină potențialul acestor tehnologii de a deveni o soluție salvatoare în vremuri turbulente. În timp ce NATO rămâne un punct stabil într-un context global confuz, tensiunea între marile puteri, inclusiv SUA, Rusia și China, amplifică dezintegrarea vechiului sistem internațional stabilit după Al Doilea Război Mondial.

Situația internațională este tensionată, cu solidificarea naționalismului și lipsa de cooperare între statele majore, în ciuda amenințărilor comune precum AI-ul avansat sau schimbările climatice. Pericolul unui război nuclear nu a fost atât de acut de la Războiul Rece, susține Ernest Moniz, pe fondul poziționării divergente a Washingtonului și Beijingului.

Totuși, acordul dintre președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping prevede limitarea deciziilor nucleare la control uman. Cu toate acestea, discuțiile de cooperare nu au adus rezultate concrete. În acest context tulbure, AI-ul ar putea acționa ca mediator prin identificarea unor soluții de compromis.

Concurența pentru dominație tehnologică între SUA și China intensifică, fostul dezvoltator OpenAI, Leopold Aschenbrenner, avertizând asupra posibilității apariției unei ‘superinteligențe’ până în anii 2030. Cu toate acestea, utilizarea prudentă a AI-ului ar putea sprijini factorii de decizie în gestionarea securității naționale, a declarat Jamil Jaffer.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro