Reclamă

Inteligența artificială nu se mai limitează doar la locul de muncă, devenind tot mai integrată în viața cotidiană a oamenilor. Tot mai multe persoane se folosesc de chatbot-uri pentru gestionarea problemelor de sănătate, confort emoțional și chiar pentru a face față unor momente grele, cum ar fi pierderea cuiva drag. În plus, inteligența artificială generativă aduce un aport semnificativ în sugestii de modă, traducerea conversațiilor cu rudele și analiza caloriilor din mâncare, potrivit unui raport Axios.

La trei ani de la implementarea la scară largă a AI generative, un studiu recent realizat de Anthropic, o companie de cercetare și siguranță AI, arată că oamenii utilizează instrumente precum ChatGPT, Claude, Gemini sau Copilot în viața de zi cu zi. Utilizările variază de la dezvoltarea de aplicații mobile la crearea de conținut și chiar cercetare academică. Totuși, mai mulți utilizatori își îndreaptă atenția către activități neobișnuite.

Un exemplu este Auggie din Columbus, care spune că „în ultimul an, am început să folosesc ChatGPT ca un stilist personal pentru a-mi valorifica la maxim cumpărăturile”.

„Îi arăt poze cu hainele pe care mă gândesc să le iau și pun întrebări de genul: «Cu ce fel de articole s-ar potrivi această jachetă?» sau «Pot purta acești pantaloni atât la ocazii formale, cât și casual?»”, explică el.

Emily, specialistă în marketing din San Francisco, s-a arătat impresionată de utilitatea IA generative: „Ceea ce mi se pare cel mai util la GenAI este că ai mereu un partener de gândire”.

Emily a folosit AI-ul pentru a organiza o vânătoare de comori în Golden Gate Park pentru nepoata sa, personalizând activitățile în funcție de preferințele copilului.

Felice din Marin County se folosește de ChatGPT pentru a transforma tabelele cu cifre în infografice. „Infograficul îmi oferă o imagine de ansamblu și pot să-mi planific strategia bazându-mă pe imagine, nu pe rânduri de cifre”, spune ea.

Pe lângă utilizările din domeniul divertismentului și organizării personale, AI și-a găsit loc și în bucătărie. Joe, 73 de ani, folosește Perplexity AI pentru a ajusta diverse rețete din întreaga lume, primind instrucțiuni pas cu pas.

Influența AI se extinde și în educația copiilor. Fadi din Liban apelează la această tehnologie pentru a răspunde întrebărilor existențiale ale fiului său de 8 ani, folosind Gemini pentru a traduce răspunsurile în franceză.

Astfel, inteligența artificială devine o prezență tot mai obișnuită și utilă în viețile oamenilor de zi cu zi, adaptându-se continuu la nevoile individului.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro