Reclamă

Inteligenta artificială (AI) ar putea transforma următoarea recesiune într-o criză economică globală profundă și prelungită, avertizează Gita Gopinath, adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI). Ea a declarat că „utilizarea pe scară largă a AI ar putea provoca perturbări masive pe piețele muncii, financiare și în lanțurile de aprovizionare”.

Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale generative, care nu a fost încă testată într-un context economic dificil, ar putea agrava o recesiune obișnuită. Experiența ultimelor decenii în ceea ce privește automatizarea și piețele muncii sugerează că impactul ar putea fi semnificativ, mai ales într-o economie aflată în dificultate.

„În următoarea recesiune, AI este probabil să amenințe o gamă mai largă de locuri de muncă decât în ciclurile trecute, inclusiv locuri de muncă cu calificare superioară”, a spus Gopinath, subliniind că vorbește despre un risc, nu face o predicție.

Acest tip de recesiune ar putea rezulta în „pierderi fără precedent de locuri de muncă”, cu muncitori strămutați pe termen lung, care nu au competențe adecvate pentru a face față unei economii centrate pe AI. În plus, companiile financiare care folosesc strategii de tranzacționare bazate pe inteligență artificială ar putea întâmpina dificultăți semnificative în a răspunde schimbărilor economice rapide și imprevizibile.

„Ar putea deveni rapid și simultan excesiv de conservatori și să reechilibreze portofoliile către active sigure”, avertizează Gopinath.

Lanțurile de aprovizionare bazate pe inteligență artificială ar putea, de asemenea, să fie afectate de greșeli de prognoză, ceea ce ar putea duce la fluctuații uriașe ale stocurilor și producției. „Acest lucru ar putea cauza întârzieri paralizante și o penurie de provizii esențiale în economia globală”, a spus Gopinath.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, este de așteptat să discute despre riscurile asociate sistemelor financiare bazate pe AI într-un discurs programat pentru această săptămână. Ea va evidenția „cutia neagră” a modelelor generative, care sunt un mister chiar și pentru designerii lor.

„Majoritatea eforturilor internaționale de a atenua riscul AI sunt direcționate în prezent către preocupările legate de securitate, confidențialitate, etică și dezinformare”, a remarcat Gopinath. „Dar avem nevoie și de un efort internațional serios pentru a proteja economia bazată pe inteligență artificială”.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro