Prim-ministrul Qatarului și directorul serviciilor de informații din Egipt s-au întâlnit miercuri la Doha cu înalți oficiali Hamas pentru a discuta propunerea israeliană privind un acord referitor la ostatici și încetarea focului în Gaza, susțin două surse care au cunoștință de această întâlnire, transmite Axios.

Întâlnirea, la mai puțin de o săptămână după ce Hamas a primit propunerea și după ce președintele Biden a prezentat-o public, are loc pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că declarațiile publice ale premierului israelian Benjamin Netanyahu ar putea submina negocierile. Netanyahu se află sub o presiune semnificativă din partea ambelor părți ale coaliției sale. În timp ce partidele ultranaționaliste amenință că vor răsturna guvernul dacă acordul va fi aprobat, partidele ultraortodoxe și de centru-dreapta îl presează să meargă mai departe și să ignore amenințările.

Atât Qatar, cât și Egiptul – doi mediatori cheie în discuțiile indirecte dintre Israel și Hamas – au declarat că răspunsul Hamas la discursul lui Biden a fost pozitiv, dar grupul încă nu a dat curs oficial propunerii.

Directorul CIA, Bill Burns, a sosit marți seară la Doha pentru a se întâlni cu mediatorii din Qatar și Egipt, inclusiv cu prim-ministrul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani din Qatar și cu directorul serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel. O sursă informată cu privire la întâlnirea oficialilor Hamas la Doha a declarat că nu există încă niciun progres și că eforturile pentru a ajunge la un acord sunt în curs de desfășurare.

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a declarat miercuri, după întâlnire, că grupul va lua în considerare „sincer și pozitiv” orice propunere care se bazează pe încetarea războiului și retragerea forțelor israeliene din Gaza. Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat miercuri pentru NBC că acordul israelian privind ostaticii este încă „o propunere vie”. „Guvernul israelian a reconfirmat chiar astăzi că propunerea este încă pe masă și depinde de Hamas să o accepte”, a spus el.