Întâlnire de urgență la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea alarmantă a prețului la gaz. România și alte 11 state membre cer măsuri cât mai repede.
Izbucnirea războiului în Ucraina și șantajul energetic al Rusiei ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident au dat naștere unei crize fără precedent în Europa. În prag de iarnă, prețurile la facturile la gaz sunt mai mari ca niciodată, iar statele membre ale uniunii cer de urgență măsuri.
Sâmbătă a avut loc o întrunire la nivel european în care s-a discutat plafonarea urgență a prețului la gaz.
12 țări din Uniunea Europeană cer plafonarea urgentă a prețului la gaz
12 țări, printre care și România, au cerut urgentarea măsurii, dar și reducerea „semnificativă” a plafonului planificat inițial.
Mai exact, este vorba de țările ale căror economii au fost lovite puternic în ultimul an de inflație.
Belgia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovenia şi Slovacia au alcătuit un text pe care l-au prezentat celorlalte state membre UE. Mesajul lor a fost unul clar: este nevoie de o plafonare a prețului la gaz, „semnificativă” față de cea plănuită inițial.
Germania și Olanda se opun plafonării prețului la gaz
Dar în ciuda situației critice întâlnită la nivelul întregii Uniunii Europene, există și state care de opun.
Germania și Olanda sunt de părere că o astfel de decizie ar face rău pieței energetice. Ei cred că asta i-ar determina pe producătorii de gaz să taie și mai mult din cantitatea pe care o livrează în Europa.
Prețul la gaz ar uma să fie plafonat la 275 euro/MWh
Planul inițial al Uniunii Europene este ca prețul la gaz să fie plafonat la 275 euro/MWh. Dar măsura nu este suficientă pentru toate statele membre ale uniunii, în special în cele unde populația își asigură traiul cu greu de la o lună la alta.
Marți, 13 decembrie, va avea loc o întrunire a miniștrilor energiei din toate țările membre UE. În cadrul reuniunii subiectul principal pe ordinea de zi va fi plafonarea prețului la gaz și luarea unei decizii în acest sens.
Subiectul a fost larg dezbătut până acum, însă statele Uniunii nu au reușit să cadă de acord asupra unei măsuri.