Insula Lacul Morii a început, de miercuri, un amplu proiect de reabilitare, vizând transformarea acesteia într-un spațiu de recreere unic în București, în următoarele 15 luni. Proiectul, evaluat la 58,9 milioane de lei, își propune să creeze o plajă, insule plutitoare, pontoane pentru sporturi nautice și o vegetație luxuriantă, potrivit unui comunicat emis de Primăria Sectorului 6.
Majoritatea finanțării, aproximativ 85%, ar putea proveni din fonduri europene nerambursabile. În acest sens, marți, Consiliul Local a aprobat depunerea unei cereri pentru obținerea unei finanțări de 49,3 milioane de lei prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027.
Planul de reabilitare prevede ca suprafața de 3,4 hectare a insulei să fie transformată într-o oază verde, include plantarea a peste 300 de arbori și alte plante pe toate nivelele de înălțime, crearea de insule plutitoare, amenajarea de pontoane, o plajă pe spațiu verde, locuri de joacă, spații de relaxare și o poiană pentru evenimente. De asemenea, proiectul include o fântână arteziană, alei care coboară la nivelul apei și mobilier urban de calitate.
„Vom crea 2,3 hectare de spații verzi, la care se adaugă 0,2 hectare amenajate pe apă. Insulele plutitoare nu au doar rol estetic, ci sunt un mediu care susține flora și fauna existente. Ele vor fi ancorate și vor avea platforme pentru păsări unde se pot cuibări”, a explicat Laura Dinu-Constantin, arhitect în cadrul companiei alese pentru soluționarea acestui proiect.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a confirmat că toate avizele și autorizațiile de construcție sunt deja obținute. „O să asigurăm și finanțarea pentru ca proiectul să fie gata la timp. Din punctul meu de vedere, după ce se va termina acest proiect, Insula Lacul Morii va fi probabil una dintre principalele zone de atracție din București, cred că va depăși chiar Parcul Herăstrău”, a declarat Ciucu.
El a adăugat că Insula este doar prima fază a viitorului Parc Lacul Morii. „Undeva prin toamnă intenționăm să începem și faza II, care se va desfășura de-a lungul digului, de la insulă până la Parcul Crângași. Depindem doar de sursele de finanțare. La final, vom avea un parc liniar cu spațiu verde, pajiști cu flori, terenuri de sport, locuri de joacă, terase, pontoane, insule plutitoare și multe alte surprize”, a precizat Ciprian Ciucu.