Reclamă

Locuitorii insulei North Sentinel, cunoscuți sub denumirea de santinelezi, continuă să trăiască într-o izolare totală în Golful Bengal, fiind urmașii direcți ai celor mai vechi populații care au plecat din Africa. Aceștia își apără agresiv teritoriul de orice intruziuni, refuzând orice contact cu lumea exterioară. În ciuda interdicției Guvernului Indiei de a aproxima insula, misionarul creștin american John Allen Chau a încercat să intre în legătură cu acest trib misterios și a fost ucis.

În încercările sale repetate de a le duce un mesaj misionar, Chau a ajuns din nou pe insulă în dimineața zilei de 16 noiembrie 2018. Cu o zi înainte, fusese respins agresiv de băștinași, care au tras cu arcul înspre el. Ambiționat de credință, s-a întors următoarea zi, însă a fost întâmpinat de același comportament ostil și a fost ucis de tribul izolat.

Deși motivat de dorința de a le oferi un mesaj, Chau nu a luat în considerare vulnerabilitatea fizică a santinelezilor. Organizațiile antropologice subliniază că triburile izolate, cum sunt și santinelezii, nu au imunitate la bolile aduse din afară, un simplu contact având potențialul de a declanșa epidemii devastatoare, așa cum s-a întâmplat anterior în Peru cu triburile Nahua și Murunahua.

Începând cu 1956, pentru a preveni astfel de tragedii și pentru a proteja integritatea culturală și fizică a băștinașilor, autoritățile indiene au interzis accesul la mai mult de cinci mile nautice de insulă. Această măsură caută să prevină nu doar răspândirea de boli, ci și exploatarea tribului pentru resurse sau scopuri turistice. Insula a fost astfel ferită de influența modernității, păstrand ecologia și traiectoria evolutivă unică a locuitorilor săi.

Insula North Sentinel a rămas complet neatinsă de progresul tehnologic, fără nicio infrastructură modernă. Încercările anterioare de contact, cum au fost cele ale antropologului indian Triloknath Pandit, au fost întâmpinate cu ostilitate, în ciuda unei rare acțiuni de deschidere în 1991. De atunci, santinelezii și-au menținut poziția defensivă, protejându-și teritoriul de orice pericole percepute din exterior.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro