Zeci de instructori militari ruși au sosit în Niger, împreună cu echipament militar de ultimă generație, ca parte a unui acord recent cu junta militară care a preluat conducerea țării după ce a întrerupt relațiile cu Statele Unite și alte națiuni occidentale. Această mișcare vine în contextul în care junta a intensificat relațiile cu Rusia, potrivit raportărilor BBC.
Un purtător de cuvânt al guvernului militar din Niger a afirmat că prezența instructurilor ruși are scopul de a antrena trupele locale. Această informație este susținută și de Corpul expedționar rus (REK), care a indicat pe platforma de socializare Telegram că acesta este primul grup de militari și voluntari care au fost trimiși în Niger, având ca obiectiv dezvoltarea cooperării militare între cele două țări.
Televiziunea statului Niger a difuzat imagini cu instructorii ruși descărcând echipamente dintr-un avion cargo, confirmând astfel sosirea acestora și a echipamentului în țară. Ulf Laessing, de la Fundația Konrad Adenauer, a comentat că aceste provizii militare reprezintă parte a unui „pachet de supraviețuire a regimului”.
Întărind legăturile cu Rusia, Nigerul s-a distanțat de fostele alianțe cu Franța și Statele Unite, urmând un model similar cu alte țări din regiune precum Mali și Burkina Faso. Acest lucru a condus la preocupări cu privire la întârzierea revenirii la guvernarea civilă și la posibilitatea unui conflict prelungit în Sahel.
Regiunea se confruntă deja cu violențe sporite, inclusiv atacuri ale grupării Stat Islamic și militanții Boko Haram. Un atac recent în regiunea Tillabery a rezultat în moartea a cel puțin șase soldați, confirmând nivelul ridicat de insecuritate la care se confruntă Nigerul. Ministerul Apărării din Niger a răspuns printr-un atac aerian menit să neutralizeze responsabilii de acest atentat.
În lumina acestor evenimente, comunitatea internațională își exprimă îngrijorarea cu privire la situația din Niger și potențialul pentru mai multe conflicte în regiunea Sahel. Abdel-Fatau Musa, comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate, a subliniat necesitatea de a evita un nou ciclu de războaie proxy în Africa, în timp ce îndeamnă la stabilirea unei guvernări democratice.