Activitatea Institutului Marius Nasta din București, cel mai mare spital de boli pneumologice din România, riscă să fie suspendată în orice moment, neavând de două luni și jumătate autorizația sanitară de funcționare. Acest spital primește anual peste 40.000 de pacienți și, fără avizul necesar, s-ar putea confrunta cu oprirea finanțării de la Casa de Sănătate.
Managerul Institutului, Beatrice Mahler, a declarat că „spitalul nu are autorizație sanitară de funcționare valabilă la acest moment. Ea a expirat și nu este realizată, deși am depus toate documentele necesare”. Avizul trebuia eliberat de Direcția de Sănătate Publică București, fiind expirat din 30 august 2023. Direcția a setat din 2018 cerințe pentru schimbări precum o instalație de ventilație, iar spitalul a realizat modernizări semnificative pentru a se alinia acestor cerințe, cu ajutorul fondurilor europene.
Cosmin Teodorescu, șeful serviciului administrativ, a explicat că instalația electrică a spitalului era veche de peste 60 de ani și nu respecta normele actuale. Lucrările de modernizare au fost efectuate între iunie 2023 și începutul anului acestuia. Totuși, modernizările au dus la neconformitatea înălțimii sălilor de operație sub limita minimă de 3,2 metri, ceea ce a împiedicat eliberarea autorizației.
Spitalul are în prezent doar două săli de operație funcționale, cele trei modernizate stând închise din cauza lipsei avizului. Aceasta cauzează amânări pentru pacienții cu afecțiuni severe, cum ar fi TBC și cancer pulmonar, fiind pe liste de așteptare de 3-4 săptămâni.
Carla Tănasie, jurnalist Digi24, a subliniat că în clădirile vechi ar fi necesară construirea unei noi structuri pentru a putea respecta normele actuale de funcționare a spitalelor. În fața acestei situații, managerul Institutului a apelat instanța și Avocatul Poporului pentru a urgenta un răspuns din partea autorităților.
Casa de Sănătate ar putea opri finanțarea în lipsa autorizației, ceea ce pune în pericol intregul spital. Conducerea ISP a DSP București a semnat recent o parte din autorizație, însă încă lipsesc cele pentru sălile de operație și saloanele ATI renovate.