Reclamă

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) recomandă recuperarea dozelor de vaccin polio nefăcute la copii, după ce virusul poliomielitic a fost descoperit în apele uzate din Spania, Polonia, Germania, Finlanda și Regatul Unit. Această măsură vine pe fondul unei rate scăzute de vaccinare în cazul poliomielitei, o boală care poate duce la paralizie ireversibilă și deces, pentru care nu există tratament. De asemenea, Ucraina și Bosnia și Herțegovina se confruntă cu un risc ridicat de epidemii din cauza imunității scăzute a populației. Conform INSP, România este vulnerabilă, cu o acoperire vaccinală de doar 76,7%, sub nivelul optim de 90-95%.

Medicul Simin Aysel-Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, a menționat: „Suntem cu 20 de procente sub acoperirea optimă, lucru care ne face vulnerabili împotriva acestei boli foarte grave”. Conform unui raport săptămânal al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), publicat pe 13 decembrie, virusul poliomielitic a fost detectat în apele uzate în perioada septembrie-decembrie 2024.

Prezența acestui virus în apele uzate semnalizează circulația sa în comunitățile respective. „Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă, deci se elimină și pe cale digestivă și de aceea se caută în apele uzate”, a explicat medicul Simin Aysel-Florescu.

Prof. Dr. Aysel-Florescu a explicat că tulpinile virusului poliomielitic pot proveni din vaccinuri orale care conțin virusuri slăbite. Dacă aceste tulpini circulă mai mult timp în comunități cu imunizare scăzută, ele pot redeveni periculoase. „În comunități în momentul în care administrezi vaccinul viu atenuat pe cale orală, determini imunizarea și a celor din jurul copilului respectiv, se creează o imunitate de grup”, a precizat medicul.

INSP subliniază că acoperirea vaccinală insuficientă expune populația riscului de îmbolnăviri cu poliomielita, boală cunoscută pentru efectele sale paralizante și potențial fatale. Cu o acoperire vaccinală optimă la 95%, România se situează la doar 76,7%, cu 20 de procente sub nivelul necesar pentru a preveni focarele.

Prof. Dr. Simin Aysel-Florescu a subliniat gravitatea acestei situații din perspectiva răspândirii antivaccinismului și a reticenței la vaccinări: „Problema aceasta a antivaxerilor este o problemă foarte gravă”. Medicul a subliniat, de asemenea, că poliomielita nu este comparabilă cu o simplă gripă, ci poate duce la complicații ireversibile, inclusiv paralizii definitive sau deces, deoarece nu există tratament antiviral specific pentru acest virus.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro