Toți cei care folosesc WhatsApp trebuie să știe!

Înșelătorie pe WhatsApp: nu deschideți mesajul. WhatsApp este cea mai utilizată aplicație de mesagerie din lume, cu aproximativ 2 miliarde de utilizatori. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că platforma este supusă la numeroase tentative de înșelăciune și atacuri cibernetice. Iată o astfel de înșelătorie la care trebuie să fiți atenți.

Dacă unul dintre prietenii dumneavoastră, partenerul dumneavoastră sau o persoană necunoscută vă trimite link-ul wp20(.)ru printr-un mesaj WhatsApp, este mai bine să nu-i acordați atenție, deoarece poate fi periculos (în acest articol am adăugat intenționat o paranteză în jurul punctului pentru a evita redirecționarea către acest link).

Înșelătorie pe WhatsApp: nu deschideți mesajul

Wp20(..)ru este o înșelătorie de phishing în care escrocii trimit un mesaj utilizatorilor WhatsApp care conține un link cu promisiunea de a câștiga o recompensă pentru completarea unui simplu sondaj. Această fraudă urmărește să păcălească utilizatorii aplicației de mesagerie instantanee să își dezvăluie datele personale sau financiare pentru a debloca un cadou sau a obține o recompensă.

Sursa: Colaj Substantial

Odată ce un utilizator ajunge pe site-ul înșelător, pop-up-urile Wp20(.)ru îi invadează dispozitivul Android sau Apple. Aceste pop-up-uri pot fi furnizate de adware sau de aplicații cu potențial nedorit  pe care utilizatorii le pot instala fără știrea lor.

De ce nu ar trebui să dau niciodată click pe linkul wp20(.)ru de pe WhatsApp?

Dacă faceți clic pe link-ul wp20(.)ru, un adware va fi descărcat și instalat automat pe telefonul dumneavoastră. Va începe să vă trimită reclame aleatorii. Odată ce aceste reclame sub formă de notificări încep să apară pe dispozitivul dvs. mobil, vă va fi greu să continuați să îl utilizați în mod normal. Ceea ce este mult mai îngrijorător este capacitatea potențială a link-ului de a obține informații private, inclusiv numele și numărul de telefon.

Aceste date sensibile colectate pot fi vândute unor terțe părți. Mai pot fi folosite în scopul spargerii conturilor etc. Mai presus de toate, este recomandabil să nu faceți click pe link. Acesta poate conține un virus, chiar dacă v-a fost furnizat de o persoană de încredere. În caz contrar, adware-ul va fi instalat și va fi trimis către întreaga listă de contacte. Va face acest lucru pentru a-i încuraja să facă click pe link și să îl partajeze și ei.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.