Variantele de coronavirus BQ.1 și BQ.1.1 se răspândesc rapid în SUA și Europa. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), BQ.1 și BQ.1.1 reprezintă peste 11% din cazurile din SUA. Săptămâna trecută, cele două variante au reprezentat doar 5,7% din cazurile din țară.
Un briefing tehnic recent al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit a remarcat că o serie de noi variante au început să circule în Regatul Unit în ultimele săptămâni, subliniind că BA.2.75, BF.7 și BQ.1 și BQ.1.1 prezintă dovezi ale unei rate de creștere mai mare decât BA.5.
Noile variante COVID-19 se răspândesc într-un ritm accelerat
De asemenea, o serie de noi variante au început să se răspândească în Regatul Unit în ultimele săptămâni.
Variantele apar pe măsură ce ratele de spitalizare din cauza COVID-19 cresc în întreaga lume, inclusiv creșteri abrupte în Franța, Regatul Unit și Italia. Noile variante ar putea scăpa de majoritatea anticorpilor neutralizanți, ceea ce poate îngreuna neutralizarea virusului de către organismul pacienților și ar putea duce la simptome mai severe.
În timp ce BQ.1 și BQ.1.1 sunt principalii „concurenți” pentru a fi următoarea variantă dominantă în SUA, Europa și Africa, o altă variantă numită XBB pare să fie varianta dominantă în Asia de Est, inclusiv în Singapore și Bangladesh.
Cornelius Roemer, un biolog de la Universitatea Basel din Elveția, a remarcat că BQ.1.1 și XBB au o mulțime de mutați. Biologul a mai spus, de asemenea, că acest noi variante au multe mutații unice, ceea ce înseamnă că dacă ai fi infectat cu una dintre aceste variante, acest lucru nu te face imun pentru a nu fi infectat și cu cealaltă variantă.
Oamenii de știință au remarcat într-o serie de fluxuri Twitter pe acest subiect că subvariantele de coronavirus arată din ce în ce mai mult o evoluție convergentă, ceea ce înseamnă că o serie de descendențe separate care evoluează separat par să evolueze în moduri similare.