Covid-19 a devenit o pandemie globală care a afectat milioane de oameni în întreaga lume. În timp ce majoritatea pacienților cu Covid se recuperează fără probleme, unii au un risc ridicat de deces timp de cel puțin 18 luni de la infectare.

Un studiu recent publicat în revista „The Lancet” a scos la iveală un lucru îngrijorător! Pacienții cu Covid care au prezentat simptome severe sau au necesitat spitalizare au un risc crescut de deces timp de cel puțin 18 luni după infectare. Acești pacienți au un risc de deces de aproximativ 4 ori mai mare decât persoanele care nu au avut simptome severe sau au fost spitalizate.

Risc de deces crescut, după 18 luni de la infectarea cu COVID

Sursa: Social media

Alți factori care cresc riscul de deces la pacienții cu Covid sunt vârsta înaintată, problemele de sănătate preexistente. Aici amintim de bolile cardiace sau diabetul, și obezitatea. Pacienții care au un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei care suferă de cancer sau HIV, au un risc mai mare de deces.

Pentru a reduce riscul de deces la pacienții cu Covid, este important să se ia măsuri pentru a preveni infectarea. Acestea ar include purtarea măștilor, în primul rând. Distanțarea socială trebuie luată și ea în calcul, evitarea aglomerațiilor și spălarea regulată a mâinilor.

pacienții cu simptome severe sau care au fost spitalizați trebuie să fie monitorizați de către medici. Trebuie să fie sub atenți pentru a se asigura că se recuperează complet.

Este important să se țină cont că informațiile și recomandările pot varia în funcție de țara sau regiunea în care te afli. Ar trebui să te informezi cu privire la recomandările locale pentru a te proteja.

Așadar, pacienții cu Covid care au prezentat simptome severe sau au necesitat spitalizare au un risc crescut de deces timp de cel puțin 18 luni după infectare. Alți factori de risc sunt vârsta înaintată, problemele de sănătate preexistente și obezitatea. Este important să se ia măsuri pentru a nu se ajunge la moarte.