Posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă stimulează un val de investiții în start-up-urile din domeniul tehnologiei de apărare din Europa, conform unor directori și investitori din industrie. Imprevizibilitatea sa, alături de tensiunile globale actuale, a contribuit la creșterea cheltuielilor militare la un nivel record de 2.400 miliarde de dolari în 2023, conform Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.
NATO, prin Fondul de inovare în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a încheiat parteneriate cu start-up-uri europene pentru a consolida securitatea. De asemenea, Uniunea Europeană a inițiat o strategie industrială de apărare, cu investiții de peste 1 miliard de dolari.
Herbert Mangesius, partener fondator la Vsquared Ventures, a căror portofoliu include companii de tehnologie avansată precum IQM și Isar Aerospace, afirmă că „amenințările lui Trump au făcut statele europene mai preocupate de propriile capacități de apărare”.
Într-un interviu, Andrea Traversone, managing partner al Fondului de inovare al NATO, a declarat că „ambiția mea este ca, în cele din urmă, toți aliații NATO să se alăture fondului”. Traversone subliniază că potențiala întoarcere a lui Trump nu va afecta misiunea de protejare a cetățenilor aliați.
În timp ce Rusia a fost motivul principal pentru creșterea cheltuielilor, investitorii precum Ricardo Mendes, CEO al Tekever, subliniază că abordarea lui Trump a zdruncinat liderii europeni și NATO, stimulând investiții majore în start-up-urile de apărare.
Datele recente arată că, în 2023, cheltuielile pentru apărare și securitate în Europa au crescut cu 16%, iar investițiile în start-up-urile de tehnologie de apărare au fost relativ stabile comparativ cu alte sectoare. Christian Lindner, ministrul de finanțe al Germaniei, a declarat că Berlinul reduce birocrația pentru a încuraja investițiile în companiile de apărare.
Mangesius menționează că Quantum Systems, producător german de drone, a beneficiat de investitițiile crescute ca o reacție directă la politicile lui Trump, subliniind necesitatea autosuficienței în securitate. Bulent Altan, partener fondator la Alpine Space Ventures, a subliniat că Europa depune eforturi pentru a fi un partener solid pentru SUA, cu sau fără Trump.