Șefii băncilor din Rusia au început să-și exprime îngrijorarea cu privire la mișcările Kremlinului de naționalizare a companiilor și la supraîncălzirea economiei, criticând politicile economice impuse de Vladimir Putin.

Marți, Herman Gref, directorul general al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, a avertizat despre efectele negative ale cheltuielilor mari ale statului asupra armatei, pentru finanțarea războiului din Ucraina. „Economia noastră este cu siguranță supraîncălzită,” a declarat Gref Consiliului Federației, camera superioară a Rusiei, potrivit agenției de presă Tass.

A doua zi, au fost ridicate întrebări cu privire la naționalizările forțate de la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, urmate de plecarea multor companii străine din țară. În primii doi ani de război, 180 de companii private au intrat sub controlul statului, conform Novaya Gazeta Europe, un ziar rus independent cu sediul în Letonia.

În mai, un tribunal a dispus ca bunurile producătorului de paste Makfa Group să fie predate statului rus. În decembrie 2023, un pachet majoritar de acțiuni la firma strategică de metale Solikamsk Magnesium Plant a fost transferat de la proprietarii săi privați către compania de energie nucleară a statului.

Șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrul de Finanțe Anton Siluanov și ministrul Economiei Maxim Reshetnikov au discutat despre aceste mișcări la Forumul Economic Internațional (SPIEF) anual de la Sankt Petersburg.

Într-o sesiune descrisă de The Bell, un ziar online independent din Rusia, drept „unul dintre puținele evenimente rămase ale forumului care încă merită urmărite”, moderatorul Andrei Makarov, care prezidează comisia de buget și impozite a Dumei, a întrebat despre „încrederea investitorilor în starea actuală a instituțiilor”.

Siluanov a răspuns că statul nu va păstra bunurile care au fost luate de la proprietari, ci mai degrabă le va vinde.

Cu toate acestea, Nabiullina a spus că problema mai serioasă a fost „că au fost sechestrate de la cumpărători de bună credință la licitații organizate”, potrivit agenției de știri independente Agentstvo. „După aceea, nu ne putem aștepta ca oamenii să cumpere acțiuni în tranzacțiile organizate,” a adăugat Nabiullina.