Liderii europeni s-au întâlnit joi la sediul NATO, afirmând că nu vor accepta negocieri cu privire la Ucraina fără implicarea acesteia și a Europei. Tensiunile au crescut după ce, în urma unor declarații surprinzătoare făcute de SUA, liderii europeni s-au temut că ar putea fi excluși din orice acord de pace privind Ucraina.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a criticat dialogul lui Donald Trump cu Vladimir Putin, considerându-l „foarte din senin”, în ciuda declarațiilor anterioare ale președintelui Trump privind intenția sa de a încheia rapid conflictul. Britanicul John Healey a afirmat: „Nu poate exista nicio negociere despre Ucraina fără Ucraina”. Secretarul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a subliniat că „același lucru este valabil și pentru Europa”, subliniind impactul asupra continentului european.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat pe rețeaua socială X că este nevoie de „o pace justă”, îndemnând la colaborare între Ucraina, Europa și SUA. Totuși, liderii europeni sunt divizați, iar dificultatea Uniunii Europene de a prezenta un front unit este evidentă, după întâlnirea Ursulei von der Leyen cu Pete Hegseth, fără prea multă vizibilitate ulterioară.
Regatul Unit, alături de alte mari țări europene, a afirmat că securitatea continentului este o „responsabilitate comună”, cerând o pace durabilă în Ucraina. Baerbock a subliniat că deși Europa nu poate înlocui SUA ca furnizor militar, o Europă puternică este în interesul ambelor părți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice negocieri fără Ucraina, evidențiind că America are suficientă influență pentru a convinge Rusia să opteze pentru pace. Expertul Aleksandra Kozioł a exprimat temerile că Rusia ar putea beneficia de negocierile directe cu Trump.
Cu îngrijorări privind posibile concesii făcute Rusiei, NATO și UE au cerut ca orice acord de pace să fie durabil și să nu recompenseze agresiunea. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat împotriva unei înțelegeri nesatisfăcătoare care ar putea duce la noi conflicte.
Guvernele europene se pregătesc să acopere costurile reconstrucției Ucrainei și să sporească cheltuielile pentru apărare, ca răspuns la cerințele SUA de a aloca 5% din PIB pentru securitate. Ministrul Apărării din Luxemburg, Yuriko Backes, a menționat că aceste cifre nu ar trebui stabilite arbitrar, ci să reflecte planurile și ambițiile țărilor europene.