Înghețarea ajutorului american, ordonată de președintele Donald Trump, a generat panică în Africa, lăsând milioane de persoane fără acces la tratamente esențiale. Printre programele suspendate se numără Pepfar, un important proiect de combatere a HIV/SIDA inițiat de fostul președinte George W. Bush, de care depind peste 20 de milioane de persoane.
„Milioane de persoane sunt în pericol”, avertizează Fundația amfAR într-un raport, subliniind că circa 222.333 de persoane nu vor putea primi zilnic medicamentele antiretrovirale necesare. Programul Pepfar oferă și suport pentru 679.936 de gravide seropozitive, prevenind transmiterea virusului la bebeluși. „Pe parcursul celor 90 de zile de suspendare, estimăm că 135.987 de bebeluși ar putea contracta HIV”, a declarat amfAR.
Conform lui Aghan Daniel, șeful unei echipe de jurnaliști din Kenya, informarile asupra problemelor de sănătate au fost afectate, precizând că proiectele, inclusiv studiile pe noi medicamente și vaccinul din cadrul programului „MOSAIC” finanțat de Pepfar, au fost brusc întrerupte. „Oamenii vor fi afectați zdravăn de stoparea studiului”, a explicat el, menționând că echipa sa de șase jurnaliști a rămas fără locuri de muncă.
Erick Okioma, activist din Kenya și seropozitiv, a comparat decizia cu o „declarație de război biologic”, subliniind că viețile umane sunt amenințate. Anonim, un membru din cadrul unui program USAID a semnalat că decizia a avut efectul unei bombe, amenințând cu agravarea bolilor precum tuberculoza și holera. Angajații acestei asociații au fost plasați în concediu fără plată, iar finanțele sunt insuficiente pentru a plăti chiria și salariile.
Deși au fost emise anumite derogări, incertitudinea persistă, iar oprirea programelor, chiar și pentru câteva zile, poate avea consecințe fatale, a subliniat un membru al unui ONG ce acționează pentru securitate alimentară.