Numărul infracțiunilor online crește de la o zi la alta, motiv pentru care este foarte important să fiți extrem de atenți la mesajele primite.  

Infractorii cibernetici caută tot felul de metode pentru a-și căuta victime. De curând, polițiștii au lansat un avertisment important cu privire la o nouă metodă folosită de escroci pentru a fura de la internauți. Până în prezent, înșelătoria respectivă nu a fost folosită la noi în țară. 

Deși nu le ieșe de fiecare dată, sau foarte rar, infractorii cibernetici continuă să caute tot felul de metode pentru a fura de la victimele lor. În ultima vreme, tot mai mulți oameni au început să primească e-mailuri prin care erau anunțați că au devenit ținta unor atacuri cibernetice. Aceste mesaje sunt false, anunță Poliția Română, care îi sfătuiește pe oameni să nu deschidă acest gen de mesaje. 

Mare atenție la mesajele primite în mediul online

„În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente. Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, a transmis marți, 24 ianuarie, Poliţia Română, într-un comunicat. 

Persoanele care primesc astfel de mesaje trebuie să verifice cu atenție sursa reală a mesajului. În același timp, sfatul oamenilor legii este să nu furnizeze date personale în urma unor notificări venite pe mail. Polițiștii anunță că metoda preferată de propagare este e-mailul. Mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română, ceea ce înseamnă că aceste tentative de fraudă devin mai credibile.  

Infractorii cibernetici își caută, din nou, victime! Aveți mare grijă la acest mesaj. Avertismentul Poliției Române
Sursa: Social Media

Nu accesați link-urile mesajelor nesolicitate

„Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate. Nu furnizaţi date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail , mesaje sau social media. Nu uita că te poţi antrena să verifici la timp tentativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro”, mai transmitePoliţia Română. 

La nivel național există o campanie de conștientizare a siguranței online implementată de Directoratul  Naţional de Securiate Cibernetică, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor.  

Hackerii au început să transmită e-mailuri și în numele unor instituții, cum ar fi ANAF sau Poșta Română. De asemenea, ei au mai încercat să păcălească oamenii în numele OMV Petrom sau Kaufland. Este foarte important să verificăm întotdeauna sursa unui mesaj primit. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.