În ultimele trei zile au avut loc patru cutremure în județul Gorj. Deși regiunea era recunoscută ca una cu o activitate seismică slab-moderată, forțele naturii, i-au surprins și pe specialiști. În acest sens, instituția abilitată care se ocupă cu monitorizarea cutremurelor în România a luat o decizie importantă.
Stațiile seismologice din Gorj vor fi suplimentate
Primul cutremur care a băgat spaima în locuitorii din Gorj, dar și din alte județe a avut loc marți. Acesta a avut magnitudinea de 5,7 și s-a resimțit destul de puternic. De altfel, replica acestuia a fost de 5,2. Conform măsurătorilor ulterioare făcute de INFP, au mai urmat alte 200 de replici de magnitudine slabă.
Cutremurele desfășurate marți în Gorj au avut și consecințe. Două persoane au fost rănite, iar zeci de clădiri afectate.
Totodată, azinoapte au avut loc alte două cutremure de mici dimensiuni în zona Olteniei. Primul cutremur înregistrat în Gorj în 16 februarie a avut magnitudinea de 4,2 pe scara Richter. Replica a avut 3,7 grade.
Specialiștii au sesizat că activitatea seismologică din zonă s-a modificat surprinzător. De altfel, datele oficiale ale arhivei INfP arată că în zona Gorjului a avut loc un cutremur de asemenea magnitudine în anul. 1943.
Experții susțin că seismele înregistrate recent în România indică „un nou tip de cutremur”. Acestea vin pe fondul acumulării presiunii tectonice. De altfel, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate ieri, reprezentanții INFP au explicat că în zona respectivă există o falie de 70 de km. Aceasta poate duce la izbucnirea unui cutremur de minim 7 grade pe Richter.
Pentru siguranța oamenilor, dar si pentru o monitorizare cu acuratețe maximă s-a luat o decizie fără precedent. În zona Gorjului vor fi montate alte 3 stații de monitorizare seismologică. Totodată, în regiune există deja 5 astfel de stații. Sistemele performante vor permite monitorizarea activității seismice.
Acestea vor fi montate în zona epicentrală, precum și în cele de nord și sud.
„Vom instala stații în zona epicentrală, în partea de nord și de sud, stații seismice pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă.„, au explicat reprezentanții INFP.