Toate persoanele care s-au imunizat cu vaccinurile produse de AstraZeneca și Johnson&Johnson trebuie să știe aceste lucruri. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a făcut o nouă recomandare în acest sens.

1. Un nou efect advers grav al vaccinurilor anti-COVID

Mai precis, instituția sanitară recomandă ca AstraZeneca să adauge o nouă afecțiune printre efectele adverse ale serului anti-COVID. Vorbim despre o afecțiune foarte rară la nivelul măduvei spinării, numită mielita transversă.

De asemenea, EMA a recomandat același lucru și în cazul persoanelor care au fost vaccinate cu serul produs de Johnson&Johnson. Este important de știut că nu este prima dată când se vorbește despre acest efect advers rar, dar foarte grav. Și anul trecut, mai precis în luna noiembrie, EMA a făcut aceste recomandări.

Mielita transversă este o inflamație a măduvei spinării. Ea poate provoca slăbiciune la nivelul brațelor sau a picioarelor, dar și probleme senzoriale. De aemenea, această afecțiune poate afecta și funcționarea vezicii urinare sau a intestinului.

2. Ce este mielita transversă

După recomandările făcute de EMA, comitetul instituției s-a întrunit și a analizat mult mai atent toate informațiile. Specialiștii au ajuns la concluzia că într-adevăr, existo o relație de cauzalitate între cele două vaccinuri și mielita transversă.

Conform Reuters, în ultima perioadă, vaccinul produs de AstraZeneca s-a confruntat cu multe probleme. Din cauza înmulțirii cazurilor de cheaguri de sânge coroborate cu un număr scăzut de trombocite, producțiile au suferit întârzieri.

Mai multe țări au oprit administrarea acestui ser după ce a ieșit la iveală mai multe informații legate de scăderea trombocitelor. În Austria au avut loc două cazuri care au speriat întreaga lume.

3. Probleme grave cauzate de AstraZeneca

În primul caz este vorba despre o femeie, asistentă, de 49 de ani. În urma vaccinării cu serul produs de AstraZeneca femeia a avut probleme grave de coagulare a sângelui. Din nefericire, aceasta a decedat.

În cel de-al doilea caz este vorba tot despre o asistentă ce e in varsta de 35 de ani. Ea a fost vaccinată cu un vaccin din același lot. După vaccin, a făcut embolie pulmonară, la acel moment aflându-se în perioadă de convalescență.

Austria a decis după aceste cazuri să suspende vaccinarea cu AstraZeneca. Ulterior, mai multe țări europene, cum ar fi și Italia, au decis stoparea administrării acestui ser.