Medicii trag un puternic semnal de alarmă! În această perioadă, chiar și formele de răceli ușoare pot duce la complicații. 

Medicii susțin că ne aflăm într-o perioadă în care chiar și formele ușoare de răceală sau de viroze ne pot crea probleme grave de sănătate. La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București ajung o mulțime de pacienți pe zi ale căror boli pulmonare se agravează. De asemenea, mai ajung și pacienți care dezvoltă pneumonie virală, fără să aibă alte afecțiuni asociate. 

Managerul instituției sanitare mai sus citate spune că pe lângă aceste cazuri, sunt și oameni care au rămas cu sechele în urma infecțiilor respiratorii. Beatrice Mahler susține că nu este greși ca oamenii să își trateze infecția virală acasă, însă este foarte important ca simptomele care rămân mai mult timp să fie evaluate de medic. 

Simptomele care trebuie să te trimită urgent la medic

„Și aici mă refer la o tuse care rămâne de cele mai multe ori, la o oboseală la efort, la dispnee, la respirația șuierătoare. Sunt simptome care trebuie să aducă pacientul către medic, pentru că impun evaluare. La aceste persoane descoperim, de multe ori, o afecțiune respiratorie care fie nu era diagnosticată, fie este la debut, de tipul astmului bronșic sau, la pacienții fumători, bronhopneumopatii cronice obstructive, care, sigur, sunt manifestate în mod evident în momentul în care pacientul are o acutizare pe fond viral”, a explicat medicul. 

Este foarte important ca oamenii să știe că dacă tusea persistă mai mult de două săptămâni și intensitatea ei nu scade, atunci este extrem de important ca persoanele respective să se prezinte la medicul pneumolog. 

Informații importante pentru toate persoanele care răcesc! Simptomele care trebuie să te ducă urgent la spital
Pixabay

Farmaciile nu mai au medicamente pentru bolnavi

Potrivit RRA, medicamentele pediatrice pentru viroze și gripă lipsesc în continuare din farmacii. În Caraș-Severin, de exemplu, reprezentanții farmaciștilor au transmis că vor limita eliberarea medicamentelor exclusiv la cere trecute pe rețete. Oamenii nu vor primi mai mult decât le-a fost prescris. 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin, Pavel Roșca, spune că țara noastră a ajuns în această situație din cauză că multe persoane au cumpărat cantități mai mari de medicamente, față de câte aveau nevoie. 

„Oamenii au făcut această greșeală. Îi spun foarte mare greșeală, din două puncte de vedere: în primul rând, acestea nu sunt medicamente care să se administreze preventiv. Nu poți să-ți faci farmacia acasă, pentru că ele se iau la nevoie. Mai bine lasă-le în farmacie și le ia cine are nevoie și, când îți vine rândul tău, atunci vii și le poți lua și tu”, a explicat expertul.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.