La începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni se situa la 3,02% anual, în timp ce la începutul anului curent a crescut la 7,56%. ROBOR la 3 luni, indicatorul folosit pentru a determina costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o scădere marți, ajungând la 6,84% anual, comparativ cu 6,85% anual luni, potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR).
Comparând cu perioada similară a anului trecut, când ROBOR la 3 luni se afla la 3,02% anual, la începutul acestui an a urcat la 7,56%.
Scad ratele acestor români. Anunț important de la BNR
Este important de precizat că numai românii care au credite bancare ce se calculează în funcție de ROBOR vor beneficia de o scădere a ratelor. În ceea ce-i privește pe cei care au rate calculate de indicele IRCC, aici sunt vești proaste.
Mai exact, în ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta a crescut la 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022. Acesta a crescut în comparație cu nivelul din urmă cu trei luni, de 5,71%.
IRCC, într-o continuă creștere
De menționat faptul că acest indice este reglementat de Ordonanţa 19/2019 și este calculat trimestrial pe baza tranzacțiilor interbancare, stabilind astfel costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare Ordonanţa 19/2019 care a schimbat modul în care se calculează rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Aceasta a introdus indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.