Vestea dimineții pentru acești români! Vor putea obține permisul de conducere mai devreme.  

Deputații au votat, marți, un proiect de lege care prevede scăderea vârstei minime pentru obținerea permisului de conducere. În acest context, anumite categorii de șoferi vor putea să beneficieze de permisul de conducere mai devreme. 

Alina Gorghiu, membru PNL, a depus un proiect de lege prin care vârsta legală de obținere a permiselor de conducere scade. Această inițiativă legislativă a fost depusă cu scopul de a combate lipsa de pe piața de muncă a șoferilor profesioniști. De asemenea, cu ajutorul acestei legi, companiile de transport rutier din România vor putea să facă angajări. 

Scade vârsta pentru obținerea permisului de conducere

Așadar, este vorba despre categoriile de permis C, CE, D și DE. Astfel, pentru obținerea unui permis de conducere pentru categoria C și CE scade de la 21 de ani, la 18 ani. În ceea ce privește obținerea permisului de conducere pentru categoria D și DE scade de la 24 la 21 de ani. Așadar, șoferii care vor să obțină un permis de conducere pentru camion și autobuz vor beneficia de scăderea vârstei de pensionare. 

Colaj Substantial

În expunerea de motive, liberala Alina Gorgiu a explicat că Industria Transporturilor Rutiere din România trece printr-o criză acută de profesioniști, de mai mulți ani de zile. Această criză s-a agravat din cauza pandemiei de coronavirus și a războiului din Ucraina.  

România, afectată grav de criza conducătorilor auto profesioniști

Țara noastră este una dintre cele mai afectate din Uniunea Europeană în ceea ce privește criza conducătorilor auto profesioniști. Mai clar, deficitul estimat de șoferi este de aproximativ 71.000 de posturi. Proiectul legislativ adoptat recent de Camera Deputaților a fost depus încă din anul 2020, însă de abia acum s-a luat o decizie.  

România nu este singura țară care a introdus astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, D, DE. Printre țările care au scăzut vârsta pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile respective se numără Austria, Germania, Danemarca, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.