Casele de Pensii din întreaga țară anunță modalitățile de recalculare a pensiilor. Această măsură are ca scop realizarea unei mari recalculări în sistemul public de pensii la nivel național.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis un anunț important, prin care se precizează că pensionarii pot solicita recalcularea pensiei în anumite condiții. Aceste condiții sunt:

Cum se calculează pensiile din România

1. Adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la momentul stabilirii pensiei.

2. Valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare.

3. Prezentarea documentelor suplimentare care influențează cuantumul drepturilor de pensie, în cazul în care acestea nu există în dosarul de pensie.

Ministerul Muncii, prin intermediul caselor de pensii, pregătește o nouă recalculare a pensiilor. Scopul acestei măsuri este eliminarea inechităților din sistemul public de pensii.

Angajări la Casele de Pensii

În acest context, Casa Județeană de Pensii Bihor organizează un concurs de recrutare pentru ocuparea posturilor de execuție contractuale vacante, pe o perioadă determinată până la data de 31.08.2024.

Aceste posturi sunt destinate activității de evaluare în vederea recalculării dosarelor de pensii din sistemul public.

Casa Județeană de Pensii Sibiu și Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud au și ele anunțat că fac angajări. Acestea organizează concursuri de recrutare pentru ocuparea unui număr de funcții contractuale de execuție de consilier și referent.

Cum se calculează stagiul de cotizare pentru contracte de muncă part-time

Casa Națională de Pensii a oferit recent informații despre modul de calcul al stagiului de cotizare în cazul contractelor de muncă part-time.

Dacă ai lucrat pe baza unui contract de muncă cu timp parțial și dorești să știi cum se calculează stagiul de cotizare, trebuie să ții cont de câteva diferențe în funcție de perioada la care ne referim.

Începând cu data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se realizează în mod diferit, în funcție de modificările aduse Codului Muncii. Iată cum se face calculul în diferite perioade:

– În perioada 01.04.2001 – 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculează în conformitate cu programul normal de lucru, indiferent de norma de lucru.

– În intervalul 01.03.2003 – 01.07.2005, stagiul de cotizare se calculează proporțional, în funcție de timpul lucrat din programul normal de lucru.

– Începând cu 01.07.2005, perioada în care o persoană a desfășurat activitatea în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră un stagiu de cotizare integral.