Cardurile pentru energie în circulație au primit o nouă sumă de 700 lei pentru fiecare beneficiar, conform anunțului făcut joi de premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, peste 1,5 milioane de carduri de energie au fost alimentate cu această nouă tranșă, iar noile carduri, care sunt în proces de distribuire, vor fi alimentate cu bani odată ce Poșta Română va confirma că au ajuns la cei aproximativ 400.000 de beneficiari.
Cardurile de energie, încărcate
Etapa a doua a Programului de sprijin privind plata facturilor la energie a început pe 5 septembrie, conform anunțului făcut de Compania Națională Poșta Română.
În această etapă, peste 370.000 de carduri noi au fost tipărite și distribuite de Fabrica de Timbre, o sucursală specializată a Poștei Române. Aceste carduri noi sunt destinate persoanelor care au intrat recent în sistem sau care și-au schimbat adresa de domiciliu.
Cei care beneficiază deja de primul set de carduri vor putea folosi aceleași carduri și pentru această nouă tranșă. De asemenea, poștașii au început să colecteze declarațiile pe propria răspundere de la beneficiarii care locuiesc în zone rurale și nu au adrese conform nomenclatorului stradal.
Cardurile aferente primei și celei de-a doua tranșe pot fi utilizate până la data de 27 decembrie 2023.
Beneficiarii acestui program includ pensionari cu venit sub 2.000 de lei, pensionari de invaliditate cu venit sub 2.000 de lei, persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venit sub 2.000 de lei, familii cu alocație de susținere și familii/persoane cu ajutor social. Venitul lunar mediu pe membru de familie nu trebuie să depășească 2.000 de lei.
Programul „Cardul de energie” acoperă plata facturilor curente sau restante pentru diverse servicii, inclusiv energie electrică, energie termică în sistem centralizat, gaz, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Beneficiarii trebuie să prezinte cardul de energie primit prin Poșta Română, actul de identitate și factura curentă sau restantă la momentul plății. Pentru unele servicii, pot fi necesare și alte documente care să justifice datoria curentă sau restantă față de furnizorul de energie sau asociația de proprietari/locatari.